Русия прати протестна нота заради проверките в "Лукойл"

Най-доброто от печата

19-10-2015, 06:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът Бойко Борисов: Едно е историята, друго са сметките

Русия е изпратила протестна нота заради започналите проверки на петролната компания “Лукойл”, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов. “Когато направят нещо добро като завода, инвестициите си в Бургас, лично отивам, поздравявам ги. Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя - качествено и евтино гориво, никой не може да се сърди за това и да ни упрекне”, обясни Борисов. Той допълни, че се проверяват и “Шел”, и ОMV, но заради тях не били получени ноти.
Според него е факт, че откакто са започнали проверките, цената на горивото е намаляла. “В качеството вече също има доста голямо подобрение”, добави премиерът.
“Народът иска евтино гориво, поне каквато е себестойността му, както и да е качествено, и като изразител на тази воля сме длъжни да направим всичко необходимо и го правим”, каза още премиерът.
С усмивка на лице Борисов припомни, че медиите го упреквали, че е приятел с директора на “Лукойл” Валентин Златев. “Животът показва, че просто сме принципни, за добро и за лошо”, заяви Борисов.
“Многократно съм казвал, че руската дипломация е изключителна. В момента вероятно външният министър Лавров е най-добрият дипломат в света. Използват всеки един случай да създават внушения. Ние няма да се поддадем на тях, тъй като винаги съм знаел, че както и православната ни църква, и народът обича руския народ, както и самият аз. Но едното е история, памет, признателност, другото е сметки”, отсече премиерът след освещаването на новия столичен храм “Рождество Христово” в жк “Младост”.
Заради изказване на българския премиер пред американския бизнес преди седмица за спрените руски енергийни проекти Лавров заяви, че “българският министър-председател трябва да се срамува пред избирателите си заради твърденията си, че е спрял съвместните с Русия енергийни проекти в интерес на САЩ”. “Когато е факт, че ни продават най-скъпия газ от десетилетия наред, не можем да сме доволни от тях и търсим диверсификация, по-добри цени. Ако за това ме упрекват, имат основание”, каза вчера Борисов.