Ненчев готов да изпрати още военни на границата

Политика

18-10-2015, 16:02

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Очакванията на "Гранична полиция" са бежанският натиск да продължи да се усилва през зимните месеци


Ако е необходимо, имаме готовност да окажем пълно съдействие при охраната на българо-турската граница и да увеличим числеността на изпратения досега военен контингент. Това увери министърът на отбраната Николай Ненчев. Той и заместник-началникът на отбраната генерал Константин Попов ще се запознаят в Елхово с условията, при които работят военнослужещите в граничния район.

Към момента 120 - 130 военнослужещи, които освен с техника участват и в съвместни патрули с граничните полицаи и оказват съдействие по охрана на границата. Дали броят им да се увеличи ще се решава съвместно с "Гранична полиция". На въпрос при какви обстоятелства военните могат да употребят сила и огнестрелно оръжие, Ненчев отговори, че това може да става само в условията на неизбежна отбрана. Стана ясно, че са изготвени конкретни указания и инструкции за действията на военните.

Те трябва "да се придържат строго към вътрешното законодателство, към Международното хуманитарно право и към Устава на ООН", обясни министър Ненчев. След проверката заместник-началникът на отбрана генерал-лейтенант Константин Попов заяви, че Сухопътните войски се справят отлично с поставените задачи и са в добро взаимодействие със служителите от Гранична полиция. "От днес разполагаме още 19 човека допълнително", информира генерал-лейтенант Попов и допълни, че транспортната вертолетна авиация ще бъде използвана за периодични полети, основно по границата с Македония и Гърция.

Тази нощ на българо-турската граница е задържан тежкотоварен камион с нелегални имигранти съобщи заместник-директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" Елхово Деян Моллов, цитиран от БНР. ТИР-ът е бил с румънска регистрация, с турски водач, а вътре са открити 31 нелегални мигранти. Очакванията на "Гранична полиция" са бежанският натиск да продължи да се усилва през зимните месеци.