Зимнината е по-евтина тази година

Портфейл

18-10-2015, 09:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Домати, червени и зелени чушки, моркови и зеле струват по-малко, отколкото през миналия октомври

Правенето на зимнина през тази есен ще е по-евтино, отколкото през миналата заради по-ниските цени на повечето зеленчуци. Домати, червени и зелени чушки, моркови и зеле струват по-малко, отколкото през миналия октомври, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, пише в. "Труд"
През последната дни (12-16 октомври) доматите са се продавали по 1,60 лв./кг, което е с 20 стотинки, или с 11% по-евтино спрямо същия период на миналата година. Краставиците обаче са поскъпнали, макар и само с 5 стотинки. Трябва да се има предвид, че това са цени на едро, а по пазарските сергии зеленчуците се продават значително по-скъпо. В сравнение с преди един месец цените на доматите и краставиците са се повишили с 11-12%.
През миналия октомври червените чушки са стрували 1,56 лв./кг, а към момента вървят по 1,20 лв./кг, или с 23% по-евтино. Цената на зелените чушки се е понижила от 1,15 лв./кг на 1,03 лв./кг, или с 10%. Морковите и зелето се продават на малко по-ниски цени спрямо миналогодишните и струват съответно 68 и 50 ст. за килограм.
Литър олио обаче е поскъпнал с 25 стотинки. Цената му се е повишила от 1,91 лв./л на 2,16 лв./л, или с 13%. Лукът миналата есен се е продавал за 72 ст./кг, или с 28% по-скъпо.
Същата е тенденцията и при чесъна. В началото на грипния сезон цената на едро на естествения антибиотик е стигнала 3,60 лв./кг. Това прави 25% поскъпване на годишна база и 9% на месечна. През последния месец лимоните са поевтинели с 38%.
При останалите храни като месо, сирене, кашкавал, мляко промяната на цените е минимална.