Ходеща риба и кихаща маймуна без нос открити в Хималаите

Свят

18-10-2015, 09:03

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Сред новите видове има и жаба със сини очи

211 нови вида животни и растения са открити в Източните Хималаи между 2009 и 2014 г., съобщиха британски медии. Сред изключителните находки, описани от Световния фонд за дивата природа, са кихаща безноса маймуна и ходеща по сушата риба. Новите видове включват 133 растения, 26 риби, 39 безгръбначни, 2 амфибии, едно влечуго, една птица и един бозайник. Изследваният район обхваща части от Индия, Бутан, Мианмар, Непал и Тибет.

Кихащата бирманска маймуна е наречена така, защото когато вали дъжд, през ноздрите ѝ влизат капчици вода и тя започва да хрипти и киха. Представители на вида сами са открили как да се справят с неприятното усещане, което дъждът им причинява. Обикновено, когато завали, те скриват главата си между крайниците си и остават така, докато бурята отмине. Според ловци от Мианмар не е трудно тази маймуна да бъде уловена заради странните звуци, които издава. Тя е била открита още през 2010 г., но от направените тогава снимки не било възможно да се забележат всичките ѝ особености. Учените твърдят, че числеността ѝ е много ограничена - около 260-330 екземпляра. Маймуната вече си има и прякор - Снуби.

Не по-малко интересна за учените е ходещата риба. Тя се отличава с наситеносиньо обагряне. Може да се види в западните части на Бенгал. Любопитното при нея е, че може да оцелее

и на сушата, и то в продължение на четири дни. Учените отбелязват, че ходещите риби изминават разстояние от четиристотин метра, огъвайки тялото си. Вероятно го правят, защото имат някои сходства със змиите - главата им много прилича на змийска.

Жабата със сини очи живее на над 2000 метра в един от най-гористите щати на Индия - Аруначал Прадеш.

Ирисът ѝ е напълно небесносин и през него като резка минава тънката зеница. Кожата ѝ е светла, на тъмни разпръснати петна, а краката ѝ са на райета.

Мианмар пък може да си съперничи с Трансилвания. Тя също си има своя Дракула, но под формата на риба. Открита е през 2009 г. в северната част на страната. Наречена е вампир

заради двата остри зъба в предната част на устата, с които може сериозно да хапе. Но няма страшно - с телцето си от 16 милиметра най-много да уплаши някоя муха.

Змия, дълга около 120 см и принадлежаща на семейството на гърмящите змии, е била открита в източните части на Хималаите. Тя живее основно по дърветата. Отровна е, но в същото време и забележително красива - тялото ѝ е зеленикаво на червени петна. Храни се с гризачи, гущери, птици и земноводни.

В Източните Хималаи беше открита и нов вид птичка, далечен родственик на дроздовете. Въпреки това тя принадлежи на отделно семейство и е единствен жив представител на вида си. Новооткритото пиле е дълго 10 см заедно с опашката, притежава кафеникавочервена окраска на бели точици. Има необичайно за азиатските птици високо пеене.

Сред 39-те открити безгръбначни има молци, стоножки, бръмбари и оси. Едно от най-интересните същества е стоножка с 19 сегмента на тялото, която е уникална. Според изследователите откриването ѝ е важен принос към науката. Като цяло повечето открити видове безгръбначни имат много съществена роля в баланса на екосистемите в Хималаите, отбелязват те.

Колкото до най-многобройните новооткрити видове - растителните, сред тях Световният фонд за дивата природа отбелязва най-вече впечатляващите с красотата си орхидеи. В доклада, в който са описани новите находки, са посочени и опасностите, които ги дебнат. Експертите отбелязват, че стотици растения и представители на животинския свят в източните предели на Хималаите са застрашени.

Сред факторите, отговорни за това, са преследването и избиването на животните, нарастването на населението, замърсяването на природата, изсичането на горите, употребяването на голяма част от терените за паша на домашен добитък.

“Всяка година се описват между 18 000 и 20 000 нови видове животни, гъби и животни. Това е огромно количество и в същото време е малко, защото сме убедени, че все още има между

5 и 8 милиона неизвестни видове, които ни предстои да открием”, казва проф. Филип Буше от Френския музей по естествена история. Откриването на бозайници се случва най-рядко. И последната е именно кихащата маймуна.