МВнР: Отказът към руския самолет е процедурно решение

Политика

17-10-2015, 13:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не е било спазено правилото заявката да бъде подадена пет дни предварително.

"Отказът ни да предоставим въздушен коридор на руски самолет беше обикновено процедурно решение". Това заяви за "Събуди се" говорителят на външното министерство Бетина Жотева по повод новината, че България за пореден път е отказала въздушен коридор на руски самолет за Сирия.
Тя уточни, че нотата за искане на разрешение е дошла от Русия в последните часове на работния ден в сряда, а искането за прелитане е било за петък. На запитването автоматично е даден отказ, тъй като не е било спазено правилото заявката да бъде подадена пет дни предварително.
"Към тази нота предложението беше, че нататък ще се кара хуманитарна помощ, а на връщане - дипломатически персонал. Има закон и трябва да се съобразяваме с него”, поясни Жотева.
„Изобщо нямаше никакъв сигнал за спешност в тази нота, думата евакуация също не си спомням съм я виждала. Това беше едно обикновено процедурно решение", изтъкна Жотева, като допълни, че Румъния и Полша също са отказали това трасе.
„Когато ние взехме нашето решение, румънската страна вече беше отказала, така щеше да бъде трудно на този самолет да лети точно по това трасе. Първо трябва да премине през Румъния”, допълни говорителят на министерството.