Днес изтича срокът за поправка на избирателните списъци

Общество

17-10-2015, 08:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Може да подадете заявление за отстраняване на грешки и пропуски в районната/общинската администрация до края на деня

Днес изтича последния срок, в който грешки или пропуски в избирателните списъци за изборите на 25-ти октомври могат да бъдат поправени.

На предстоящия вот право да гласуват за кметове, общински съвет и районни кметове, имат всички български граждани, навършили 18 години, които не са под запрещение и постоянният или настоящият им адрес към 24-ти май тази година е в населеното място, където искат да гласуват. Това право имат и гражданите на Европейския съюз, които не са българи, но отговарят на горепосочените условия.

Малко по-различно седи обаче въпросът с гласуването за референдум. Право на вот за референдума имат само хората с постоянна адресна регистрация там, където искат да гласуват, към 10-ти август тази година.

Разликата е, че за гласуване на местния вот се изисква 6 месеца уседналост в населеното място, където лицето иска да гласува, а за референдума се изисква постоянен адрес.

Възможно, някои от хората да са в списъците за местен вот, но да ги няма в тези за референдума. Това се получава понякога, заради различните периоди на настоящия и постоянния адрес.

Желаещите да гласуват да направят навременна справка, дали са вписани в избирателните списъци.  Ако има грешки или пропуски, те могат да бъдат поправени до края на днешния ден, като се подаде заявление в районната администрация.