Всеки сърдечноболен ще има безплатно лекарство от догодина

Общество

17-10-2015, 07:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проектът предвижда 130 млн. лв. повече за НЗОК

Напълно платено лекарство за всяко едно сърдечносъдово заболяване на българите ще има от догодина. Става дума за референтния медикамент в групата от препарати за домашно лечение, които имат еднакво въздействие срещу дадена болест, плащани от НЗОК. За останалите обаче, както и сега, ще се доплаща.
Това съобщи вчера здравният министър д-р Петър Москов, цитиран от в. "Труд". Той припомни, че в момента касата покрива по 25-50% от стойността на месечната терапията на българите с хипертония, исхемична болест на сърцето и другите сърдечносъдови страдания.
За да се осигури безплатното домашно лечение и това в болниците, за кардиологията догодина ще се заложат 17 млн. лв. повече. „А целият бюджет на НЗОК за 2016-а се планира да се увеличи със 130 млн. лв.“, издадоха източници от надзорния й съвет (за 2015-а институцията разполага с 3,075 млрд. лв.).
Министърът съобщи още, че и догодина здравната вноска остава 8%, но срещу нея чрез основния пакет осигуреният ще получава напълно покрито лечение на всички социално значими заболявания.
Д-р Москов стои твърдо зад реда НЗОК да продължи да плаща лечението на пострадалите на пътя. „Но след това застрахователите да покриват направените от касата разходи като й превеждат средства от „Гражданската отговорност“. Такава практика има в Германия“, посочи министърът. Той е изпратил запитване до КФН и до застрахователните компании, за да започне дискусия по темата.