1,6 млн. българи живеят в бедност

Портфейл

17-10-2015, 07:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В сравнение с 2013-а г. бедните българи са се увеличили с 50 000

Всеки пети българин живее в бедност. Една трета от домакинствата понасят тежки материални лишения и не могат да задоволяват основни потребности. Това показва изследване на НСИ сред 7300 домакинства в страната, цитирано от в. "Труд".
Половината българи нямат възможност да заделят пари за лечение при внезапно заболяване или за неотложен ремонт, нито да си позволят почивка извън дома. Над 40% от населението ограничава отоплението на дома, защото няма пари да си плати сметките, а 35% се затрудняват да плащат навреме сметки за ток, вода, наема на жилището или заема за изплащането му.
През 2014 г. близо 1,6 млн. души са преживявали с по-малко от 323,75 лв. на месец, колкото е бил прагът на бедността у нас тогава. В сравнение с 2013 г. бедните българи са се увеличили с 50 000 души. Повишението до голяма степен се дължи на нарастването на прага на бедност, който се е вдигнал с 38 лв. спрямо 2013 г. Според методологията на НСИ сумата е 60% от средния нетен доход в България. Делът на живеещите в материални лишения е с 10 процентни пункта по-нисък, отколкото през 2013 г.
Основните рискове за попадане в групата на бедните е безработицата и ниското образование. Близо две трети от работещите, които са учили най-много до ІV клас, живеят в недоимък. Сред висшистите този дял е едва 1,5%. Бедността е най-голяма сред възрастните, които живеят сами, самотните родители и многодетните семейства.
Близо 60% от децата в България страдат от материални лишения. Половината от тях живеят в семейства, които не могат да си позволят да ги заведат на почивка за поне една седмица извън дома. Същият е броят на децата, чиито родители нямат възможност да ги запишат на плуване или на уроци по музика. За всяко второ дете покупката на екипировка за игри като колело, ролери, кънки е непостижима мечта.
Около 40% от подрастващите живеят в семейства, които не могат да им осигурят подходящо място за учене или писане на домашни. Същият е и делът на децата, чиито родители нямат пари да ги хранят поне веднъж дневно с пиле или риба, както и да купуват подходящи за възрастта им книги.
Изследването на НСИ показва още, че през 2014 г. над 31% от децата до 17 години са изложени на риск от бедност. В сравнение с предходната година делът им се увеличава с 3,3 процентни пункта. В семействата, в които майката и бащата са със средно образование, рискът децата да живеят в бедност е 4 пъти по-висок, отколкото, ако родителите са висшисти.