Откритие: Редовният секс спасява от камъни в бъбреците

Изследването е публикувано в престижно научно списание

Турски учени са установили, че редовният секс допринася за ефективното изхвърляне на „камъните“ разположени в долната част на уретера, съобщава Discover Magazine. 

До това заключение изследователите стигнали след серия от опити, те разделили обектите в проучването, страдащи от камъни в бъбреците, на три групи. 

Първите правели секс три или четири пъти седмично. Вторите приемали ежедневно лекарствен препарат, а третата група била контролна.

Две седмици по-късно е установено, че 83,9% от пациентите в първата група са се отървали от камъните в бъбреците. Сред тези, които приемат лекарства ефективността била 47.6%, докато в контролната група - само 34.8%. Освен това, редовната сексуална активност ускорява изхвърлянето на камъните. Средно този процес в първата група е отнел десет дни, във втората - 16,6 дни, а третата - 18 дни.

Камъните в бъбреците е заболяване, свързано с образуването на камъни в отделителната система. Това е едно от най-често срещаните урологични заболявания, всеки пети българин страда от болести на отделителната система. Камъните в уролитиаза може да бъдат не само в бъбреците, но също така и в уретера или пикочния мехур.