Волейболистите на Франция - бокс и рап

Лоран Тили качил френските национали на ринга ден преди заминаването за Италия

Те са "Поколението Явбу", което мачка съперниците, както се пее в рап парчето, изпято от неоспоримия лидер - лудия и гениален Ървин Нгапет (с артистичен псевдоним Клима). И точно с тази музика играчите танцуват преди да влезнат на игрището. "Аз и Сидибе сме в средата, за да даваме тон", с усмивка разказва нападателят на Пармареджо (Модена). Със сигурност нещо се промени във Франция, която на предишното европейско отпадна на четвъртфинал и която тази година спечели титлата в Световната лига, тръгвайки от втора дивизия.

 

БОКС

 

Може би причината е в бокса, който селекционерът Лоран Тили предложи на своите възпитаници по време на лятната подготовка. "Според мен волейболът е подобен на бокса и всеки път, когато се качиш на ринга трябва да бъдеш готов да се предпазваш от ударите. Иначе може да загубиш от всеки. Това е посланието за Европейското, спечелихме нещо, но трябва да се върнем на ринга, защото съперниците ни ще искат да ни надиграят още повече. И така ще бъде по-трудно за нас", разказва Тили. "В началото на Европейското моите играчи ми изглеждаха малко статични, но е трудно да започнеш отново след успех като този в Световната лига. И затова последния ден преди да заминем за Италия бяхме във френската спортна академия в Париж, където са боксьорите на Франция. Волейболистите се качиха на ринга, като първо се научиха да се предпазват, а след това да нанасят удари. След края на тренировката бяха изтощени, но постигнах целта си - беше по-добре от всякаква друга тренировка в залата за фитнес", допълва Тили.

 

РАП

 

Отборният дух е този, който помогна за победите над Полша и Бразилия и за който намекна Рузие. А вика, който всички крещят преди началото на всеки мач - team Yavbou ("отбор Явбу", б.р.), е откраднат от парижкия диалект, което означава "да забиваш, да доминираш". "Работих доста добре през последните две години и се чувствам готов", споделя Ървин, най-добрият посрещач в света според своя треньор. MVP във финалите на Световната лига, когато заедно със съотборниците си направиха волейболното чудо на лятото. Успех, който даде турбо на много таланти, които бяха на косъм от медал на Световното първенство преди година (останаха четвърти).

 

ПРОЕКТЪТ РИО

 

Всъщност големият успех е плод на проекта Рио, който френската федерация (готова да подаде заявка за домакин на Европейското през 2019-та година) движи, събирайки заедно младите, спечелили медали от международни състезания при подрастващите (Нгапет, Тонюти, Льо Ру, Гребенников, Линеел, Лафит, Льо Гоф ..) заедно с някои по-опитни (Рузие, Маршал и завърналия се наското Пужол). "Трудно е да се каже, че сме фаворити", контрира разпределителят Тонюти. "Италия е силен отбор от физическа и техническа гледна точка, видяхме ги по време на турнира за Световната купа", споделя Лоран Тили. "И след онзи ден заедно с боксьорите моите играчи няколко дни имаха мускулна треска, но виждам, че отново са гладни за успехи", допълва селекционерът.

 

Мариза Поли,
"Гадзета дело Спорт"