Препоръката на МВнР да не се пътува до Ерусалим е котрапродуктивна

Политика

16-10-2015, 16:15

Снимка:

©cross.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Въшно предупреждава: Не пътувайте до Ерусалим

Мярката е твърде сурова, е мнението на новия посланик на Израел у нас, г-жа Ирит Лилиан

Препоръката на Министерство на външните работи в София българските граждани категорично да се въздържат от пътувания до Ерусалим е контрапродуктивна и не отговаря на действителната ситуация. Това заяви пред журналисти новият посланик на Израел г-жа Ирит Лилиан, предаде "24 часа".


Макар да разбираме, че това е техническа стъпка, с която министерството информира своите граждани, ние я разглеждаме като една твърде сурова мярка, защото хората, които посещават Ерусалим ще видят една друга реалност, допълни посланик Лилиан.
Според нея освен за туризъм много хора посещавали Ерусалим по бизнес дела и по религиозни причини и затова препоръката на Външно можела да се отрази в негативен план на контактите между България и Израел.


Вчера МВнР препоръча българи да не ходят в Ерусалим, особено в т.нар. „Стар град“, както и да избягват и други туристически дестинации в страната и в Западния бряг. За тези българи, които са в Израел министерството препоръча да не пътуват с градския транспорт и да избягват публични места с много хора, заради опасност от стълкновения и терористични атаки.


Посланик Ирит Лилиан разказа за последните терористични атаки в Израел като ги определи като индивидуални актове или такива, които са дело на малки групи от по двама-трима души, обикновено младежи без предишни съмнителни активности.


Според нея причините са комплексни, но сред основните са фрустрацията в палестинското общество и езика на омразата, използван все по-често в социалните мрежи и дори от умерените палестински лидери. Връщането на ножа като оръжие и все по-масовото му използване пък показва какво влияние има "Ислямска държава" и нейните методи върху младите араби, коментира посланик Лилиан.