ЕК с нова формулировка за "гореща точка"

Свят

16-10-2015, 15:42

Снимка:

©manager.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

До момента тези възлови пуктове са единайсет на брой, обяви Юнкер

"Горещи точки" са места по външните граници на ЕС или регион под изключителен мигрантски натиск, който е поискал помощ от Общността. Това се посочва в изложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския съвет снощи, предаде БТА, цитиран от Нова телевизия.


Съдържанието на документа беше разпространено днес от Комисията. Това определение е третото поред, като досега под "гореща точка" първоначално се предвиждаше да се разбира място извън ЕС, където мигранти биват регистрирани. Според последвалото второ и официално определение, "гореща точка" бе "не място, а спомагателен екип от европейски експерти, изпратени в държава от ЕС по нейно желание, за да подпомага процеса по регистрацията на подлежащите на разселване мигранти и определянето на онези, които следва да бъдат експулсирани".


Юнкер снощи е посочил, че "горещите точки" до момента са 11 - шест в Южна Италия и пет по гръцките острови край границата с Турция. Той е съобщил, че вече има разселени мигранти от Италия и Гърция, както и от схемата на ООН (пристигнали в държави извън ЕС). Юнкер е добавил, че вече са извършени и първите експулсирания на мигранти, които не могат да получат статут на закрила в ЕС.


Председателят на ЕК е уточнил, че все още повечето държави от ЕС (22) не са съобщили с какви възможности за прием на мигранти разполагат по схемите за квотно разселване на 160 хиляди души. Той е настоял всички държави от ЕС да връщат обратно мигрантите от Пакистан.