Кунева: България се нуждае от целия инструментариум на Шенген

Политика

16-10-2015, 15:22

Снимка:

©Георги Кожухаров

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Не може мигрантската политика да се дели на изток-запад, настоява вицепремиерът

България има необходимост да ползва целия инструментариум на Шенген. Това е позицията на вицепремиера Меглена Кунева във връзка с инцидента край гр. Средец от снощи.


Инцидентът на българо-турската граница показва още веднъж необходимостта от обща европейска политика за охрана на европейските граници, коментира Кунева, която взе участие на форума "Кран Монтана“ в Швейцария, посветен на мигрантската криза в Европа, съобщиха от правителствения пресцентър.


Кунева е категорична, че България изпълнява стриктно задълженията си по охрана на границата, която се явява и външна за Европейския съюз.


"Когато днес в Европа се обсъжда охраната на границите, не може държавите членки да се разделят на страни във и извън Шенген и да има две системи. Именно заради това е необходимо България да може да използва пълния инструментариум на Шенгенската информационна система, защото иначе се поставят предизвикателства пред сигурността както за страната, така и за цяла Европа. Не може мигрантската политика да се разделя на изток-запад", каза още Кунева.


Тя заяви още, че сигурността и хуманитарните ангажименти са двата стълба на мигрантската политика.
По-късно днес вицепремиерът ще се срещне със заместник-председателя на Върховния комисарят за бежанците на ООН Кели Клемъндс, както и с представители на Международната организация по миграция.