Очертава се рекорден износ на пшеница от Черноморския регион

Новините

16-10-2015, 15:07

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Прогнозата за световната търговия с пшеница е повишена до рекордно ниво

В октомврийския си доклад министерството на селското стопанство на САЩ публикува поредната прогноза за конюнктурата на световния пазар на зърнени и маслодайни култури през маркетинговата 2015-2016 година.

Анализът на експертите сочи, че обемът на износа на пшеница от САЩ ще падне до дългогодишен минимум, недостиган от сезон 1971-72 година. Според тях причините са в изключително слабата ценова конкурентоспособност на американските стоки на международните пазари, предизвикана от повишаващия се обменен курс на щатския долар спрямо останалите световни валути, който се наблюдава през последните няколко месеца, пише Farmer.bg.

На фона на обилното и силно конкурентно предлагане на зърно от Австралия, Канада, Украйна, Русия, Казахстан и Европейския съюз американската пшеница се радва на все по-слабо търсене на международните пазари въпреки понижаването на цената й напоследък.

Същевременно анализаторите на министерството прогнозират, че обемът на износа на пшеница от Украйна и Русия ще достигнат през настоящия сезон исторически рекорд. Вследствие на това страните от Черноморския регион и държавите от ЕС на практика ще изместят САЩ от позицията на ключов износител на редица от най-жадуващите пазари за продажби на пшеница, включително Северна Африка и Близкия Изток.

Дори на географски близки до САЩ пазари позициите на американските износители отслабват значително - например износът на пшеница за Мексико ще падне с 27% спрямо предишния сезон.

Прогнозата за световната търговия с пшеница е повишена до рекордно ниво за сметка на ръста на оценките за нуждите от внос на зърнената култура в страни като Иран и Сирия, докато за Бразилия предвиждането бе понижено. При износителите бяха преразгледани в посока на повишение оценките за държави като Австралия, Канада, Украйна, Казахстан, Русия и страните от ЕС.