Александър Попов: България показва характер

Момчетата на Пламен Константинов имат емоционален заряд и физическа подготовка

Националният отбор на България се класира за полуфинал на Европейското първенство, което се провежда в България и Италия след нова тригеймова победа над Германия, този път на четвъртфинал в Арена Армеец.

Ето как видя мача и как коментира вчерашните резултати от Евроволей един от най-волейболните хора у нас - мениджърът и треньор на ЦСКА (София) Александър Попов в специалната си рубрика в BGvolleyball.com.

 

Да си призная, не съм вярвал в такъв развой. Не само аз, а и други волейболни специалисти. Никога не съм си представял, че само в рамките на няколко дни българи ще разгромят на два пъти такъв икономически колос като Германия.

 

Мислех си, че мачовете ще бъдат изпъстрени с обрати, че ще има помощ от публиката, от съдиите и дори от извънземни и някакси с общи усилия, отборът ще успее да излъже считания за по-силен тим на Германия.

 

Но какво се получи? На два пъти за няколко дни България надигра категорично Германия, като мога да отлича няколко фактора.

 

ХАРАКТЕР

 

За Ники Пенчев, без никакво съмнение. Характер и от Владо Николов, както и от Тодор Алексиев, който така играе, че не се налага другите да му помагат в отделни ситуации. Алексиев пречупи до такава степен Грозер, че да изглежда като треторазреден млад волейболист, който не знае какво прави.

 

ФИЗИЧЕСКА ПОДГОТОВКА

 

Физическата подготовка плюс емоционалния заряд плюс хъса и спортната злоба са вторият фактор, който мога да определя.

 

ПУБЛИКА

 

Публиката е третият фактор, защото не позволява по никакъв начин криволичене и канализира усилията на целия отбор.

 

Колкото до другите мачове, не съм толкова изненадан от победата на Словения над Полша, след начина по който сразиха Холандия. Играят различно от много отбори и заслужено се класираха в четворката.

 

Франция? Топ отбор в света, със свой собствен стил. И ако преди години със стила си бяха сред елита на световния волейбол, сега са топ отборът. И полуфиналът за България ще бъде много тежък.

 

Не съм гледал достатъчно мачове на Русия, но лъкатушенето на такъв колос с такива волейболни ресурси говори, че психологията е много важна част. Започнаха лошо сезона в Световната лига, след което смениха треньора, но проблемите им продължават. Ясно е, че кризата им е циклична и Русия ще се завърне там, където й е мястото.

 

За да завърша, ще припомня поговорката за влака, като изглежда, че след двете по-дълги спирки, нашите са се качили на експреса и ги чакаме на Централна гара в неделя с медали!