Петър Кънев: Нека Бог бъде отново българин

Убеден съм, че ще вземем медал

„Основната задача на националите е изпълнена – да влезем в топ 4 на Европа. Но аз съм убеден, че ще вземем медал”, заяви пред БЛИЦ вицепрезидентът на волейболната ни федерация Петър Кънев.
 
„Отборът блести страхотно на европейското първенство. Именно поради тази причина смятам, че в най-лошия случай ще завършим на третото място. Дали имаме сили за участие на финала? Имаме, разбира се, въпреки че Франция е много сериозен отбор. Но момчетата имат зад гърба си уникалната публика, която ще бъде плътно с тях в събота вечер, когато започва полуфиналът”, добави Кънев.
 
„Нашата федерация, въпреки многото кусури и грешки, които й приписват, успя да създаде прекрасен екип. Назначението на Пламен Константинов за селекционер беше попадение в десетката. Пламен успя да сплоти отбора. Въпреки че това са различни и бих казал трудни характери, той превърна тима в стабилен колектив. Треньорът ни е голям мотиватор и отличен психолог, а, повярвайте ми, ако един наставник не притежава тези качества, мисията му е обречена на провал”, каза още волейболният шеф.
 
„Ще кажа и нещо друго за Пламен – той е единственият треньор на националния отбор в последните години, който успява да се докаже и като клубен наставник, и като селекционер. Преди време не беше така.
 
Направи ми впечатление огромния дух и голямата борбеност, която националите демонстрират. Те на няколко пъти в досегашните мачове изпадаха в тежки ситуации на терена, но действаха светкавично и успяваха да надделеят. Това никак не е лесна работа заради малкото време за реакция. При волейбола, за разлика от футбола и баскетбола, е така – трябва да реагираш на секундата, тъй като не можеш да си позволиш да бавиш или да разкарваш топката, както е в другите спортове.
 
Каква е моята прогноза за двубоя с Франция? Нека Бог отново бъде българин – това е моят отговор”, завърши Петър Кънев.