Половината българчета без средства за спорт, музикален инструмент и дори колело

Общество

16-10-2015, 13:22

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

22% от населението е под линията на бедност, според НСИ

1 578.3 хил. лица, или 21.8% от населението на страната през 2014 година е било под определената от Националния статистически институт линия на бедност от 323.75 лв. средно месечно.


Правят впечатление данните за домакинствата с три и повече деца, за които с близо 10% се е увеличил рискът от изпадане в бедност през изминалата година. Значително се увеличава този риск (11.3%) и при домакинствата от един родител със зависими деца.


Данните на НСИ за 2014 г. показват, че 31.7% от децата на възраст 0 - 17 години в България са изложени на риск от бедност. По този показател бедните деца са с 3.3% повече спрямо 2013 година.
През 2014 г. 35.9% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност.
Статистиката показва, че социалните трансфери (помощи и добавки) към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 14.1 процентни пункта и са от изключителна важност за семействата.


По данните за 2014 година половината от децата (52.8%) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината (вкл. празници със семейството, гостуване при роднини, приятели, организирана почивка от училището и т.н.), редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. (50.0%) и екипировка за игри навън (колело, ролери, кънки и др.) - 49.8%.
За всеки две от пет деца не може да бъде осигурено подходящо място за учене или писане на домашни, едно хранене, включващо месо, пиле или риба (или еквивалента им при вегетарианците) поне веднъж дневно, и купуването на книги, които са подходящи за възрастта на децата (без учебници и учебни помагала).


Всяко седмо от десет деца (72.0%), чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност, срещу данните за само 3.2% от децата на родители с висше образование живеят в риск от бедност, или приблизително 23 пъти по-малко от децата, живеещи в домакинства с начално или без образование на родителите.
Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е четири пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.