Асът на френския волейбол Ървин Нгапет е рапър и скандалджия

Син е на бивш волейболист, кръстен на легендата от НБА Ървин Меджик Джонсън

Рапър, скандалждия и побойник. Тези думи описват най-точно голямата звезда на волейболна Франция. Ървин Нгапет е лошо момче в живота, но и изключителен състезател на полето. И ако Пламен Константинов и щабът му намерят начин той да бъде спрян, почти сигурно след полуфинала на Евро 2015 в събота вечерта „Арена Армеец“ отново ще прелива от възторг.

24-годишният Ървин е син на камерунеца Ерик Нгапет - бивш централен блокировач, носил екипите както на родината си, така и на Франция. Кръстен е на легендарния баскетболист от НБА Ървин Меджик Джонсън.

Започва професионалната си кариера в Тур, а след три сезона се мести в италианския Кунео. След кратък престой в руския Кузбас се връща на Апенените, където и до днес играе за Модена. Дебютира за „петлите“ през 2010 г., а за ролята му е показателен фактът, че при сензационния триумф в Световната лига преди три месеца Нгапет бе избран за най-полезен състезател (MVP). Невероятно атлетичен, мощните му атаки са истинска атракция. При това ръстът му не е впечатляващ - 194 сантиметра.

Що се отнася до дисциплината, Ървин е пълен провал. Той редовно се забърква в скандали и е стар познайник на полицията. През 2013 г. бе осъден на три месеца условно за бой в нощен клуб в Марсилия, а през юли бе арестуван отново - този път за нанасяне на телесна повреда на...кондуктор на гара Монпарнас в Париж.

Посрещачът фраснал служителя на железниците, защото онзи не пожелал да забави тръгването на композицията за  Бордо А Ървин настоявал да бъде изчакан негов приятел. Делото е насрочено за ноември.

И за да е завършен гангстерския му образ, Нгапет е луд по рапа. Сам записва няколко сингъла, макар да признава, че трудно би се издържал в музикалната индустрия.

Разбира се, Франция разполага и с други волейболисти на топ ниво. Макар да е висок едва 183 сантиметра, разпределителят Бенжамен Тонюти е като компютър край мрежата. През новия сезон ще играе в полския ЗАКСА, където ще замени местната легенда Павел Загумни. Там играе и вторият основен посрещач - Кевин Тили.

Диагоналът Антонен Рузие е машина за точки, а центровете Кевин Льо Ру и Никола Льо Гоф са впечатляващо подвижни за ръста си - съответно 209 и 205 сантиметра. На либерото Женя Гребеников може да се разчита дори при безнадеждни топки в защита.

Французите без съмнение произвеждат най-ефективния волейбол в момента и са големият фаворит на букмейкърите за европейската титла. Освен това по традиция играем изключително трудно срещу тях, тъй като техничният им стил просто не ни пасва. Последният ни сблъсък завърши катастрофално - 0:3 във Варна на финала на втора дивизия от Световната лига.

Ето защо Владимир Николов подчерта, че на хартия шансовете ни в събота са малки. Везните обаче се изравняват от два ключови фактора - публиката и българския отборен дух.

Иначе родните волейболисти ще превъзхождат съперника в ръстово отношение - 200,3 срещу 197,1 сантиметра средно на титулярните състезатели. Опитът също е на наша страна - 29,7 срещу 25,1 години.