Цветанов оневинен от САС заради "празнина в нормативната уредба"

Крими

16-10-2015, 06:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Прокуратурата ще протестира това решение отново пред ВКС.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов не е имал право да решава дали да се приложи или не подслушване, разрешено от съд по искане на прокуратурата. В негова защита обаче е посочено, че имало празнина в нормативната уредба - в Закона за специалните разузнавателни средства нямало хипотеза какво да се прави, ако министърът разбере, че е налице опасност от разкриване на оперативните способи, пише в. "Сега".

Това става ясно от мотивите на тричленния състав, който го оправда по делото за "шестте Не!!!". На първите две инстанции шефът на парламентарната група на ГЕРБ беше осъден на 4 години затвор, но Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за ново гледане на апелативно ниво. Там подсъдимият беше оправдан. Прокуратурата ще протестира това решение отново пред ВКС.

"Като е разпоредил неприлагане на СРС, поради това че съществува опасност от разкриване на оперативните способи, подсъдимият е влязъл в правомощията на свой подчинен - директора на СДОТО, което не му е забранено от закона с оглед на принципа, че който може повече, може и по-малко. Подобно поведение не е неправомерно, тъй като е насочено единствено към постигане на бързина в процедурата, без да променя резултата от нея по същество", пишат тримата съдии в мотивите си в защита на Цветанов. След това обаче надълго и нашироко се разисква въпросът, че министърът няма оперативна самостоятелност. Казусът е важен, защото всички предишни вътрешни министри твърдяха в интервюта пред медиите, че и те са правили като Цветанов - спирали са подслушвания по своя преценка.

От мотивите става ясно още, че бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев е наклонил везните в полза на някогашния си началник. Какви показания даваха свидетелите по делото остана тайна, тъй като то се гледаше при закрити врати. От аргументацията на съда се разбира, че Георгиев "изтъкнал пред подсъдимия, че не бива да се пристъпва към експлоатация на СРС по отношение на О.Т., М. И. и П. В". На въпроса: "Да не объркаме нещо?", той посочил, че "по-скоро биха сгрешили, ако не откажат". Тогава Цветанов се доверил на главния си секретар и пред него поставил резолюция "Не!" върху исканията за подслушване.

Куриозното е, че цялата конспирация е била заради разследване срещу бившия шеф на службата за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров във връзка с покупко-продажба на детски катерушки, за което той впоследствие е оправдан.

 ГРЕШКА

Обвинението срещу Цветанов е сбъркано, смята апелативният съд. Той неправилно бил обвинен като "орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон". Текстът от НК не се отнасял за работещи извън съдебната власт, по него можели да се съдят единствено съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и разследващите органи. Правилното било да бъде обвинен в общо престъпление по служба. Липсвала и специална цел на престъплението - избавяне на другиго от наказание, което му се следва по закон. По този въпрос прокуратурата не посочила никакви доказателства.