Министър Кралев: Искам да благодаря на Пламен Константинов, че подготви този невероятен отбор

Това е тим, който сплотява нацията

„Искам да благодаря на Пламен Константинов за това, че подготви този невероятен отбор. На всички момчета, които играха със сърце, раздадоха се. Виждате, че това е отбор, който обединява, сплотява нацията. Кара ни да се чувстваме горди, че сме българи“, това заяви пред медиите министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който бе сред спецалните гости на тържестваната церемония по удостояването на президента на Международната волейболна федерация Ари Граса със званието „Доктор Хонорис Кауза“ на Национална спортна академия. Късно снощи България срази Германия с 3:0 в 1/4-финален сблъсък от Евроволей 2015, който се игра пред неописуема атмосфера в препълнената „Арена Армеец“. Така „лъвовете“ на Пламен Константинов си осигуриха среща на 1/2-финал с шампиона от Световната лига Франция.

„Падна ни се най-тежкият жребий. Франция в момента според мен е най-силният отбор света, но от този мач няма какво да губим, можем само да спечелим“, коментира спортният министър.

„Аз гледах мача с Германия в присъствието на вицепрезидента на Европейската конфедерация по волейбол Александър Боричич и той каза, че такава публика не е виждал никъде. Единствената държава в света, в която има такава атмосфера в залата, това е България. Гордеем се с публиката! Благодарим на всички, които подкрепят отбора и дано да бъдем така сплотени до края“, каза още Красен Кралев. Победата над „бундестима“ бе втора за представителния ни тим само в рамките на няколко дни, след като в груповата фаза „трикольорите“ удариха немците отново с 3:0.

„В момента волейболната федерация се справя блестящо. Организацията в Арена Армеец и варненския Дворец на културата и спорта бяха прекрасни до момента. Има още два дни, стискаме палци всичко да продължава така, защото предполагам, че оценката ще бъде много висока. За нас е много важно защото ще кандидатстваме за домакини на Световно първенство през 2018 отново с Италия. Вчера получих обаждане от премиера г-н Борисов, който пожела да поздравя българските волейболисти. Знаете, че той има ангажименти извън страната. Беше изключително горд и щастлив. Каза, че държавата плътно застава зад идеята, зад кандидатурата на нашата федерация за домакинство на световния форум през 2018 година. Това нещо съм го предал на президент Ари Граса, на останалите от ръководството на българската федерация. Надявам се подкрепата на федерацията да бъде оценена подобаващо и да получим шанса да организираме и този форум“, каза още министър Кралев.

„По смс-ите на моя телефон съдя колко много хора искат да влязат в залата. За съжаление голяма част от билетите се изчерпаха преди началото на първенството. Наистина има страхотен дефицит, но за съжаление такъв ни е капацитетът на залата. Разбирам всички, но няма какво друго да направим. Трябва да се грижим за сигурността на хората и не можем да пуснем повече хора, отколкото са местата. Волейболната федерация прави организацията по продажбата на билетите и мисля, че се справя блестящо. В интернет видях въпроси на ваши колеги защо имаше празни седалки. Билетите са купени. Има и някои федерации, които получават квота, като например полската федерация, словенската. Някои от отпадналите федерации, които не искат да се разделят с билетите си. Лично аз не съм чул нещо за продажба на билети на черно. Волейболната федерация прави всичко възможно да се сдобие с тези билети, които са закупени от полските фенове за мачовете от финалната четворка“, завърши Красен Кралев.

Полуфиналът на Евроволей 2015 България – Франция е в събота от 20:45 часа в „Арена Армеец“, а всички билети за двубоя вече са продадени.