Москва: ИД започна да отстъпва в Сирия

Позициите на Русия и САЩ за въздушно споразувение се сближават

"Ислямска държава" е започнала да отстъпва в Сирия, след като руската авиация е увеличила разузнавателите полети за установяване на нови позиции на екстремистите, а също заради настъплението на сирийската армия. Това обяви говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков.


"Бойците отстъпват, като се опитват да оборудват нови позиции и променят хода на действащата логистична система за доставка на боеприпаси, въоръжение и материални средства", посочи Конашенков.


Междувременно от руското военно ведомство обявиха, че Русия и САЩ се сближават към сключване на споразумение за осигуряване на безопасността на полетите над Сирия.
"Вчера още един кръг от преговори се проведе за възможно споразумение за гарантиране на сигурността на руските и на водената от САЩ коалиция полети над Сирия. Трябва да отбележим, че нашите позиции се сближават относно ключовите разпоредби на бъдещия документ", изтъкна говорителят на руското военно министерство ген. Игор Конашенков.


В допълнение руски и израелски самолети са започнали обучение за безопасни полети в сирийското въздушно пространство. "Вчера започна първата фаза на ученията за предотвратяване на опасни инциденти в небето над Сирия между руските военнокосмически сили и израелските военновъздушни сили", уточни Конашенков, добавяйки, че втората фаза на съвместните учения ще се състои в четвъртък.


През последните 24 часа руски военни самолети са извършили 33 бойни полета в Сирия, поразявайки съоръжения на "Ислямска държава" в провинциите Идлиб, Хама, Дамаск, Алепо и Дейр ез Зор, съобщиха още от руското военно министерство.


Руските военнокосмически сили са разрушили зенитно-ракетна система "Оса", която по-рано е била заграбена от сирийската армия от джихадисти от "Ислямска държава".