Пламен Константинов:Тази победа е за Ники Пенчев

Гордея се с момчетата, с тяхното желание

"Изиграхме още един мач като отбор. Изиграхме го най-вече заради големия мъж на игрището - Ники Пенчев. Това ни обедини допълнително, целият отбор игра и заради него. Той намери сили да играе и да изнесе тежестта на мача. Тази победа е основно за него!" Това заяви селекционерът на България Пламен Константинов след феноменалното представяне на Пенчев и компания за разгрома с 3:0 над Германия и класирането на България на полуфинал на Европейското първенство по волейбол за мъже! За истински мъже!

В нощта след победата ни над Холандия в съня си умира пастрокът на Ники Пенчев, човекът, отгледал мъжкото момче на българския волейбол. Ники напуснал за кратко лагера на националите, но се върнал за битката с Германия. По-силен от всякога! Заради баща си! И разгроми немците в негова памет.

Веднага след мача Теодор Салпаров грабна микрофона, всички национали се събраха в кръг на игрището и Теди обяви: "Тази победа е за големия Ники Пенчев, който загуби баща си, но игра като лъв. Тази победа е за баща ти, Ники!"

Сълзите от радост и тъга на националните герои само след миг се превърнаха в повод за бурни скандирания "Ники Пенчев" от хилядите по трибуните в "Арена Армеец".

"Ние изпълнихме това, което си бяхме поставили като цел, но това не означава, че не искаме още. Не трябва да се изхвърляме, идват два много сериозни отбора, няма слаби отбори, но няма и отбор, който не можеш да победиш. Да, някой може да те превъзхожда в някой компонент, но не може да те бие 10 от 10 мача. Аз казах на момчетата, че не ми пука за резултата, от тях исках да си оставят сърцата на терена и те го направиха. Гордея се с момчетата, с тяхното желание. Съжалявам за някои, които не са с нас, но те продължават да са част от този отбор. Поради травми не могат да са с нас, но мислено са с отбора. За в бъдеще ще са част от отбора. Всички са едно цяло", каза още селекционерът Пламен Константинов.

"След като втори път побеждаваме Германия по този начин, очевидно сме играли добре и първият мач не е бил случаен. Тактически се представихме добре, справихме се с основните им ударни единици и ги неутрализирахме. Безспорно ключът е, че се справихме на блокада и спряхме Гроцер. Не е нужно постоянно да даваш тактически указания, след като те са дадени преди мача. Все пак на тях им идва малко много информацията, ако постоянно се натяква. Голяма част от нещата са подготвени, само ако нещо се променя в течение на мача при противника, само тогава", сподели Пламен Константинов.

"Не е важно колко нерви изхабих, всичко си заслужава. Най-добрият отговор се дава на игрището, другото са приказки и затова не ме интересуват провокациите", отговори той на немските психологически игри преди двубоя.

"На полуфинала е друг мач, там отборът трябва да играе с удоволствие", сподели треньорът на България за предстоящия двубой срещу Франция.