Едва 10% от незрящите у нас работят

Общество

15-10-2015, 14:51

Снимка:

malaysia-chronicle.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Има много подходящи места, но не и нагласа в обществото

Едва 10 процента от незрящите в трудоспособна възраст в България работят, съобщиха днес на пресконференция в БТА от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания в София. В повечето европейски страни заетостта на незрящите е между 25 и 35 процента, каза Йордан Младенов, директор на Центъра.


Според директора на Бюрото по труда за незрящи Петър Стайков проблем е и липсата на професионално ориентиране. В Бюрото в момента има записани 200 кандидати за работа, но голяма част от тях не знаят чужд език или нямат компютърна грамотност, въпреки интересните специалности, които са завършили.


Стайков посочи, че хората остават за дълго време на работа, ако бъдат наети не по субсидирани програми. "Има много подходящи места, но трябва и работодателите, и обществото да променят нагласите си", заяви Стайков.


Според незрящите у нас квотната система за наемане на хора с увреждания не работи, не се ползват и възможностите за наемане на позиции като телефонисти, каквато практика има в другите европейски страни. В Италия всяко болнично заведение е задължено да има незрящ на длъжността физиотерапевт, посочи Йордан Младенов.


Незрящите поискаха и финансиране за помощни средства - по-качествени бастуни и ултразвукови очила. Сериозен проблем за незрящите остава и липсата на достъпна градска среда. Напредък е, че 1250 спирки вече имат технически табла, а в голяма част от автобусите в страната вече се съобщават спирките.