Борисов с контрааргументи към Лавров: Благодарен съм, че ме четете

Политика

14-10-2015, 16:22

Снимка:

©Булфото

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Премиерът припомни прогнозите на руския дипломат, че ще си делим Македония с Албания

Дали са американци, или руснаци - когато има нещо нередно, аз го показвам. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу в Истанбул, предаде репортер на Фокус. Премиерът коментира изказването на руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че Борисов трябва да се засрами пред избирателите, че руските енергийни проекти в България са били прекратени в полза на САЩ.


"Те не са достатъчно добре направени във времето. Аз имах упрек към тях, но всеки го тълкува така както намери за добре. Всеки има това право.”, посочи Бойко Борисов. "Аз реално благодаря, че чете и коментира това, което казвам. Не го прави често, много ценя неговото мнение, защото е действително един изключително добър дипломат. Навремето каза, че с Албания ще си поделяме Македония – но се оказа неправ, така че не винаги е и прав. Само искам да кажа, че аз дадох пример по време на моето изказване на 20-годишнината на Американската камара, че американският бизнес трябва да бъде за пример и да не се допускат корупционни схеми, които са допускани в проекти, което аз многократно съм казвал”, заяви премиерът.


"Самият проект АЕЦ "Белене" беше заченат по такъв корупционен начин, никой не го е оспорил до ден днешен и се похарчиха милиарди, още от 2006 г., а не се построи. Аз също бих се обърнал към тях – не ги ли е срам от техните братя и най-добри приятели славяни – православните българи, да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред. Така че цялото ми въведение към тях е да слушат по-внимателно какво съм казал”, каза още Борисов.


Той допълни, че в България изказването му се е тълкувало като нахокване на Америка, а в Русия – по друг начин. "Всеки за вътрешнополитическа консумация може да го използва, както иска. Аз съм бил честен към избирателите и те са ме избирали именно заради това, че дали са американци, или руснаци, когато има нещо нередно, аз го показвам", заяви министър-председателят.