Борисов: Ще "смъмря" Цветанов заради реформатора Трифонов

Кандидат за кмет на Варна обвини зам.-председателя на ГЕРБ за изтекла информация за негова присъда

"Гледайки изказването на кандидата на Реформаторския блок за кмет на Варна Чавдар Трифонов, стигнах до извода, че още 2007 година началникът на щаба ни Цветанов е “накарал” кандидата на Реформаторския блок да пие и да шофира в нетрезво състояние. Дори и аз не подозирах за възможностите на Цветанов още тогава да прозре и “подтикне” кандидата за кмет на коалиционния ни партньор да извърши подобно престъпление и по-късно да не уведоми щаба си. Обещавам да “смъмря” Цветанов за това". Това написа във Фейсбук преди малко премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов. Изказването му е по повод разкритията на агенция ПИК за кандидата за кмет на Варна Чавдар Трифонов. Според публикацията той е бил осъден за шофиране в нетрезво състояние с 1,6 промила алкохол в кръвта на 12 август 2007 г. Година по-късно е започнало наказателно производство, което завършва с условна присъда от 3 месеца с 3 години изпитателен срок, след подписано споразумение.

"Преди 8 г. сгреших. Не подкупих, не забатачих, застанах отговорно. Понесох си последствията. Не се договарях. Човек като живее, греши. Днес не греша, днес съм много по-силен”, каза Трифонов на специална пресконференция следобед. Той не коментира количеството на алкохол в кръвта му при проверката, но в специално подготвено прессъобщение на щаба му е цитиран, че "дрегерът показа наличие на 0,7 промила алкохол". За подобно количество алкохол в кръвта обаче не се налага наказателно производство и водачът се санкционира с глоба и отнемане на книжката за определен период от време. Вместо това Трифонов коментира причините "грешката" му днес да стане публично достояние, като я свърза с посещението на председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов във Варна. Именно изтъкването на това съпвадение стана причина и за поста на премиера по-късно тази вечер.

"Искрено се надявам и вярвам, че подобна публикация не е изнесена точно в медия на Делян Пеевски, защото нямам рекламни договори за предизборната си кампания с тях", завърши Трифонов, въпреки че с неговия лик и с тези на някои от представителите на ДСБ в листата на коалицията, са "украсени" рекламните табла по варненските спирки, дадени на концесия на свързваната с Делян Пеевски фирма "Табак маркет".