В Япония ще хапват български гъши дроб и птиче месо

Портфейл

13-10-2015, 17:22

Снимка:

pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Там има 35 млн. малки и средни предприятия, търсещи възможностите на нови пазари

Япония е одобрила процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб, с което вече допуска нашите продукти до местния си пазар. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на бизнес форум в София във вторник, в който участваха над 50 български и японски компании.
 

В момента тече и друга процедура за разрешаването на износ на българско свинско месо към Япония и двете процедури ще позволят на много малки и средни предприятия от България да намерят свои партньори в Япония и да започнат износ, посочи Петров. Той призова японските компании да насочат поглед към България като страна, която може да бъде тяхна врата за цяла Европа, и обясни, че има възможности за влизане в държавните и частни индустриални зони у нас.


В отговор председателят на групата за приятелство "България – Япония“ към горната камара на японския парламент Коичи Киши обяви, че в Япония има 35 млн. малки и средни предприятия, повечето от които търсят възможности за излизането на нови пазари, посочва пресцентърът на Агенцията за малки и средни предприятия.


Нейният изпълнителен директор Мариета Захариева е коментирала, че между двете страни съществува неизползван потенциал за нарастване и диверсифициране на двустранния стокообмен и трябва да се търсят нови експортни възможности чрез насърчаване на преките контакти между българския и японския бизнес.