Лукас Кампа: Белгия е опасен отбор, трябва да сме съсредоточени

Срещу Чехия бяхме под напрежение

Основният разпределител на националния отбор на Германия Лукас Кампа през ноември ще навърши 29 години. В момента той и съотборниците му се готвят за осминафинала от Евроволей 2015 срещу Белгия в Арена Армеец, след като завършиха на трето място в група А. В последния си мач от груповата фаза Германия се наложи категорично над Чехия за първата си победа в турнира, а ето какво каза Лукас Кампа за BGvolleyball.com малко след края на мача в Арена Армеец.

 

- Може ли да се каже, че Европейското първенство за Германия започна с последния мач срещу Чехия?
- Не, не мисля така. Просто срещу Чехия играта ни се получи за разлика от първите два мача. Бяхме под напрежение, но успяхме да го овладеем и да спечелим. Играхме добре и това се оказа решаващо, за да продължим напред.

 

- Как ви се струва следващият ви съперник - Белгия?
- Те са добър отбор и разполагат с няколко опитни състезатели в състава, като разпределителя например. Опасни са, така че трябва да се съсредоточим. Очаквам тежък и равностоен мач. Ще видим какво ще се случи.

 

- Няма ли да бъде допълнително затруднение да играете и осминафинали?
- Със сигурност, защото ще играем един ден повече. Но това е ситуацията и трябва да се съобразяваме с нея. Няма място за разсъждения какво щяхме да правим, ако имахме един ден повече без мачове. Трябва да играем сега, ако искаме да продължим напред в турнира. Ще бъдем готови.

 

- Как усещате Европейското първенство тук в София?
- Както и очаквах - пълна зала, когато играе България, а на другите мачове може би трябваше да има повече зрители.

 

- Харесва ли ви Арена Армеец?
- Хубава зала, но ние я знаехме и преди началото на турнира.

 

- След бронзовите медали от Световното първенство преди година и титлата от Европейските игри в Баку, до къде може да стигне Германия сега?
- Не съм магьосник, предстои да разберем. Този отбор на Германия се изгражда от три години и ако играем всички заедно, имаме качествата да достигнем световните върхове и до най-високо ниво. Но за целта е нужна упорита работа всеки ден.

 

- След края на Европейското първенство, Германия ще бъде домакин на олимпийска квалификация ..
- За момента не мисля за това, защото сме по средата на Европейското първенство. Би било глупаво да мислим за олимпийската квалификация, след като в момента по-важни са мачовете от Европейското. А тук искаме да завършим на добра позиция и чак след това да мислим за следващия турнир.

 

- Но все пак мечтата за Рио важи и за вас ..
- Всеки един волейболист, който играе на Европейското или който ще участва на турнира в Берлин, се надява да играе на Олимпийските игри. Но все още не е времето за това, защото трябва да си свършим работата тук в София.

 

- Какво ще си пожелаете?
- Здраве и да имаме късме