Разследващи: Руски БУК е свалил малайзийския самолет в Източна Украйна

Свят

13-10-2015, 15:12

Снимка:

ibtimes.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

298-те души на борда не са страдали, заключи холандската комисия

Холандската комисия, разследваща свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines в Източна Украйна на 17 юли 2014 г., е установила след близо година и три месеца след трагедията, че самолетът с 298 души на борда е бил ударен от ракета, изстреляна от зенитно-ракетна установка БУК, произведeна в Русия, съобщи Би Би Си.

Друго откритие на разследващите е, че няма абсолютно никакъв шанс хората на борда да са почувствали каквото и да било, в смисъл, че смъртта им е настъпила мигновено и не са страдали.

Разследващите разкриват също, че ракетата е ударила първо кокпита на самолета. Шрапнели от руската земя-въздух ракета са намерени в телата на загинали. Холандските разследващи локализират 320 кв. км площ, откъдето е възможно ракетата да е изстреляна.

Председателят на разследващата холандска комисия отхвърли руските опити да се отклони вниманието от официалното разследване. Той коментирал саркастично, запитан за пресконференцията на Алмаз-Антей, руския производител на ракетните системи БУК. "Винаги е специално, когато хора вече знаят, че не са съгласни с доклад, който все още дори не е публикуван", изтъкнал шефът на холандските разследващи.