Алфа Рисърч: 58% анкетирани искат да участват в местните избори

Политика

13-10-2015, 14:24

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

1/5 приемат за нормални: помощ в натура, намаление в магазин, почерпка или екскурзия

Две седмици преди 25 октомври, когато ще се проведат местни избори и национален референдум, 39% от българите не са запознати с нито една проява на над 42 000-те кандидати за кметове и общински съветници. Това е основният извод от националното представително проучване на агенция "Алфа Рисърч”, проведено в периода 1-5 октомври сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна.


Въпреки, че местните избори са едни от малкото със силно доминиращ мажоритарен елемент, най-забелязвани от избирателите в кампанията са прояви на политическите партии - 46%, следвани от тези на местни влиятелни личности - 15%, работодатели и бизнесмени - 11%.


Акцентът на кампанията се измества от информиране към пряко въздействие върху избирателите чрез хора, от които те зависят. Около една пета от анкетираните възприемат за нормални практики като помощ в натура, намаление в магазини, защита от уволнение, почерпка или екскурзия. Сред хората с по-ниско образование и доходи, жители на малки населени места този дял нараства до една четвърт, а сред етническите малцинства – над 50 на сто.


В резултат, все по-малка част от избирателите - 14% оценяват изборите в България като честни. Подобни са и очакванията и за предстоящия местен вот - 17%. Делът на положителните оценки спада още повече - до 7%, сред социалните групи, на които най-често се предлагат услуги или пари срещу вот.


Общо 58% заявяват намерение да участват в местните избори като мнозинството от тях са запознати с възможността за пренареждане на листите с преференция. По-малко от половината обаче планират да се възползват от нея като това са предимно високо образовани избиратели от големите градски центрове, показва проучването на "Алфа Рисърч”.


Над една трета от пълнолетните жители на страната остават незапознати с провеждането на националния референдум за електронното гласуване на 25-ти октомври. Слабата ангажираност на партиите с каузата за електронно дистанционно гласуване се възприема от избирателите като желание за запазване на статуквото. Независимо от това дали знаят или не, че на 25 октомври ще се гласува и на национален референдум, 71% от българите смятат, че е важно гражданите да изразят мнението си по въпроса "за" или "против" електронното гласуване. Аргументите в подкрепа на електронния вот печелят значително повече привърженици от тези против.


Основните достойнства на този вот се виждат в по-голяма достъпност на гласуването, особено за българите в чужбина и хората с увреждания - 48% и намаляване силата на купения вот - 47%. 49% от живеещите в България смятат да гласуват на референдума. Сред решилите да изразят волята си по този въпрос позицията "ДА" - 77%, доминира значително над "НЕ"-то - 13%. Ако Референдумът успее да привлече нужното участие, парламентът ще трябва да приеме въвеждането на електронно дистанционно гласуване в изборния процес, което би намалило значително тежестта на купения вот в българските избори, смятат анализаторите на агенцията.