Парламентът решава за имунитета на атакистите след изборите

Политика

13-10-2015, 14:17

Снимка:

forumnews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

За да вземе решение, НС трябва да е в сесия

След 26 октомври народните избраници ще разгледат искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне имунитета на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание, като потвърждават, че писмото на Цацаров е постъпило в деловодството в понеделник - 12 октомври.

С писма на председателя на парламента Цецка Цачева народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов са уведомени за постъпилите искания, както и за възможността да се запознаят с тях.


Съгласно чл. 134, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народен представител винаги се дава от Народното събрание, когато то е в сесия, а от председателя на парламента - само по време на парламентарните ваканции.


Тъй като парламентът е в сесия, постъпилите на 12 октомври искания от Главния прокурор ще бъдат разгледани от Народното събрание и то ще се произнесе по тях при спазване на срока, определен от правилника (не по-рано от 14 дни след искането), ако дотогава не са постъпили писмени съгласия от двамата народни представители, с които те доброволно се отказват от имунитет.