Павлова: Европа е Европа на регионите, териториалното сътрудничество е решаващо

Политика

13-10-2015, 12:32

Снимка:

viaranews.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Подчерта министърът, давайки старт на 12 програми за 1,2 млрд. евро

12 програми за над 1,2 млрд. евро ще се реализират по програми за трансгранично сътрудничество през новия програмен период, според думите на министър Павлова, която откри конференция на тема "Европейско териториално сътрудничество в България – постиженията водят до нови перспективи”. Тя изтъкна, че програмите имат огромна роля за подобряване взаимодействието между общините и бизнеса, който работи по пограничните райони.


"Това е изключително важно партньорство на Балканите, което реализираме по програмите за трансгранично сътрудничество. Днес даваме официалния старт на тези 12 програми, те имат много сериозен бюджет, с който инвестициите в нашите държави и останалите партньори могат да реализират над 1,2 млрд. евро на за трансгранично, транснационално сътрудничество”, подчерта Павлова и коментира, че чрез тях може да бъдат реализирани успешни проекти и да бъде създадена по-добра инфраструктура.


"Европа е Европа на регионите, не трябва да делим граници между нас, да не се делим на принципа границите ни разделят. Всичко трябва да правим заедно, споделяйки опита и спазвайки принципа на добросъседство”, каза още Лиляна Павлова.


В зависимост от времето официално ще обявим зимна готовност от 1 или от 15 ноември. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде Фокус. Във връзка с катастрофата в тунел "Витиня" министърът посочи, че специализираните органи правят проверка и тя не е приключила.

"Всички чакаме резултатите от нея, за да се предприемат действия, извън тези, които вече са направени”, коментира Павлова. Тя уточни, че всяка зима се намалява максимално позволената скорост в тези участъци за движение на 70 км/ч и това не се дължи на станалата катастрофа. "Тези мерки най-често се предприемат между 1 и 15 ноември. Тогава започва мобилизацията и подготовката за зимно поддържане”, поясни регионалният министър.

"Вървят националните ни заседания. Във всяка област се идентифицират най-критичните места”, уточни Павлова като подчерта, че това са проходите. По думите й, на националните заседания се докладва и се изработва план за действие. "В зависимост от времето от 1 или от 15 ноември официално ще обявим зимната готовност. Ще спрем работата по обектите и машините трябва да бъдат преоборудвани за зимно почистване. Над 3500 трябва да имаме от 15 ноември нататък, към момента имаме 1700”, каза още Павлова.