ПЕГИДА: Водят ни в европейска гражданска война

Свят

13-10-2015, 12:08

Снимка:

©The Guardian

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Хиляди германци излязоха на протест в Дрезден

Хиляди германци се включиха в снощния протест в Дрезден, организиран от Патриотични европейци против ислямизацията на Запада (ПЕГИДА). Протестът се проведе почти година, след като движението организира първата си акция в източногерманския град, съобщава Асошиейтед прес.


Полицията не съобщи данни за броя на участниците в демонстрацията, която премина мирно. Според репортер на АП демонстрантите са били около 6-7000. Според независима оценка на Дрезденския университет са участвали между 7500 и 9000 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА.


PEGIDA е популистко антиимигрантско движение, което от няколко месеца насам събира подкрепа и поддръжници в Германия. Дейността на движението е най-силна в Дрезден. Тя се разпространи и в други европейски държави като Швеция, Австрия и Швейцария. По-рано вчера бе обявено, че Кьолнската катедрала ще потъне в мрак, като акт на несъгласие с позициите на ПЕГИДА.


Ораторите, сред които съоснователят на ПЕГИДА Луц Бахман, снощи осъдиха решението на правителството на канцлера Ангела Меркел да приеме стотици хиляди бежанци. "Те ни водят директно в европейска гражданска война", каза Бахман на митинга пред прочутата Дрезденска опера.


Протестиращите скандираха "Меркел трябва да си върви!", "Предатели!" и призиви за депортиране на бежанците. Един от тях носеше имитация на бесилка с две примки с надписи "Резервирано за Ангела Меркел" и "Резервирано за Зигмар Габриел" (вицеканцлера).


Татяна Фестерлинг, която по-рано тази година спечели почти 10 процента от гласовете като кандидат на ПЕГИДА на кметските избори в Дрезден, заяви, че Меркел трябва да подаде оставка, а провинция Саксония - да се отцепи от Германия.


Някои от демонстрантите развяваха унгарски и руски знамена и скандираха "Меркел в Сибир, Путин в Берлин!" Те отказаха да говорят с журналистите, като ги наричаха "лъжлива преса" (Luegenpresse), израз от времето на нацистката пропаганда, предаде Асошeйтед прес.


Бахман анонсира участието на германския писател от турски произход Акиф Пиринчи, известен с открити позиции против хомосессуализма и мигрантите, в митинга следващия понеделник, първата годишнина на ПЕГИДА - 20 октомври, предаде АФП.