2 млрд. души по света ядат насекоми

Най-доброто от печата

13-10-2015, 06:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Може да станат новите храни на европееца, носят екоползи

Насекоми като щурци, копринени буби, домашни мухи и червеи може да се окажат новите храни на европееца. Това става ясно от съобщение на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), цитирано от в. "Монитор". В него се уточнява, че тези насекоми са с най-голям потенциал за производство на храни и фуражи на Стария континент. и представляват незаета пазарна ниша.
Използването на насекоми в манджата може да доведе до важни ползи за околната среда, икономиката и сигурността на прехраната, поясняват европейските експерти. В момента ЕК прави ремонт на законодателството си за т.нар. нови храни, след като миналата седмица евродепутатите забраниха окончателно клонирането на животни за нуждите на земеделието и свързаните с него отрасли. Отглеждането на насекоми за прехрана на хората може да доведе до по-ниски нива на парникови газове и амоняк, отколкото отделяните при отглеждането на крави и прасета, според доклада на EFSA.
2 млрд. души по света вече включват в храната си насекоми, които са богати на протеини и минерали, припомниха от Центъра за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните.