Горанов е на път да реформира МВР през бюджета

Портфейл

12-10-2015, 17:33

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Обеща догодина да няма нови 10% съкращения на администрацията в държавните ведомства

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че няма да даде поисканите от МВР 21 млн. лева допълнително за изплащане на обезщетения на пенсионирани служители, като упрекна ведомството, че не изпълнява предписаните реформи и посочи, че се изкушава сам да предприеме нормативни промени с бюджета за следващата година.


Става въпрос за отказа на МВР да преразгледа категориите труд на заетите в силовото ведомство, така че от привилегии като ранно пенсиониране и изплащането на 20 заплати накуп да се ползват само пряко изложените на риск полицаи, а чиновниците на бюро да минат към трета категория труд.


"Поставил съм условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърде логично. Продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория - така, както е и министър-председателят, и народните представители, и всички, които не са изложени на риск", обясни Горанов.


По-рано той бе обявил, че около 6000 служители от системата на МВР, които не работят в рискова среда, могат да преминат към трета категория труд, припомня медиапул. бг.


Според Горанов това ще спести съществени средства в бюджета на МВР. “За съжаление, все още не виждам движение в тази посока, дори се изкушавам с бюджета да иззема инициативата за нормативни промени в тази посока“, каза той.


"Заедно с премиера снощи имахме дълги дебати по тази тема как ще приключи 2015 година. Няма да оставим хората без заплати, но това няма да остане и безнаказано за съответните административни ръководители, които не са направили движение в някаква посока", коментира Горанов в отговор на въпрос какво ще се случи с министерствата, които не са направили 10% съкращения и нямат достатъчно финансови средства за изплащане на заплати.


Той посочи, че резерви има още в сферата на отбраната и съдебната власт. “Това са системи, които могат да бъдат оптимизирани, но по една или друга причина години наред нищо не се случва", заяви той.


Горанов съобщи, че през следващата година няма да има изискване за ново десетпроцентно съкращение на разходите за персонал. "Ще продължим да настояваме заложените нива от тази година да бъдат запазени. Нова стъпка на намаление няма да има, ще се чувствам удовлетворен, ако вместим системите в тазгодишните лимити", посочи Горанов.


По думите му, парите за образование и здравеопазване ще бъдат повече в бюджета за 2016 година. Горанов потвърди отново, че догодина ще има увеличение на заплатите в образованието. Планира се и ръст на заплатите за социалните работници. Останалите бюджетни служители няма да получат увеличение.