Прокурор №1 поиска имунитета на депутатите Сидеров и Чуколов

Парламентът ще вземе решението дали да бъде свалена институционалната им защита

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска свалянето на депутатския имунитет на народните представители от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Това съобщиха от прокуратурата.


Предложението за сваляне на депутатската защита на двамата народни представители беше изготвено след разследване на Софийската градска прокуратура във връзка с инцидента на ул. "Раковски" в края на миналата седмица. Доказателствата по делото сочат, че Сидеров и Чуколов са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и явно неуважение към обществото.


Всичко това е било съпроводено със съпротива срещу полицаи от СДВР, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред, посочват от прокуратурата.


Законова пречка за наказателното преследване на Волен Сидеров и Десислав Чуколов е това, че те са народни представители в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет. Затова главният прокурор е сезирал парламента, тъй като в тези случаи Народното събрание е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване.

 

Тази сутрин Волен Сидеров заяви пред Съдебната палата, че ще иска имунитета на тези, които искат неговия и заплаши със съд ред представители на властта.