Министър Кралев: Огромен успех е да организираме турнир от календара на ATP

Дано в България тръгне новото възраждане на Григор Димитров

В предаването „120 минути“ по bTV министърът на младежта и спорта Красен Кралев определи като огромен успех възможността страната ни да организира тенис турнир от календара на АТР в София.
„Това е огромен успех, много важен успех за дейността на федерацията по тенис и министерството. Надали всички хора в България оценяват какво успяхме да направим. Достатъчно е да хвърлим един поглед върху загребските, хърватските медии, затова как коментираха това решение. Успяхме да се преборим и да вземем тяхната седмица на турнира. Загреб беше домакин през последните десет години и това е голям удар, подчерта министърът. - На Григор Димитров мога да му пожелая само успех. Този турнир е една възможност той да вземе реванш пред българските си фенове за пропускането на турнира за Купа „Дейвис”. Има прекрасна възможност да зарадва българските почитатели, защото наистина много фенове го обичат и искат да го видят на живо в България в реална битка. Уверен съм, че може би този турнир ще бъде началото на неговия възход, защото през тази година видяхме, че преминава през труден момент. Дано в България да тръгне новото му възраждане, новият му победен ход към върховете на тениса.“
Министърът разкри още, че награденият фонд на турнира е 450 000 долара, но това не е най-важното, защото и у нас се очаква до пристигнат около 150 от най-добрите тенисисти на планетата.
„Факт е, че в загребския турнир са участвали и Джокович, и Мъри и други тенисисти от Топ 5. Турнирът е с рейтинг АТР 250, който е най-високото стъпало, освен това е от 33-те в световната верига. Така че можем да бъдем абсолютно сигурни, че ще дойдат много класни тенисисти“, допълни Кралев.
Министърът коментира още, че катастрофалният мениджмънт във футболния ЦСКА е довел клуба до сегашното му състояние, но въпреки всичко спортният шеф изрази надежда, че ЦСКА има бъдеще и ще си стъпи на краката.
„Ясно е, че държавата и Футболният съюз са правили много компромиси именно в интерес на феновете. Чувам различни коментари, които казват, защо не реагирахте по-рано, защо се допуснаха същите тези хора - щяха да реагират, ако всички институции се бяха намесили по-рано. Нали в името на тези фенове дадохме шанс на собствениците – министерството, Футболният съюз, държавата. Дадоха шанс, приеха погасителни планове. Даваха шанс на всяко поредно ръководство да се справи с проблемите. Обаче тези хора – предишните ръководители, са злоупотребявали с ЦСКА. Това, че се източи клубът не е наша вината, нито е на сегашното ръководство, каза министърът. - Странно защо феновете на ЦСКА не реагираха, когато беше очевидно, че клубът се източва, че се злоупотребява, че се водят дела, че се взимат футболисти, които нямат такава стойност, че цените не са реални. Във футболния свят това не е тайна. Никой не взимаше тогава отношение, защото всеки смяташе, че ще се размине, че ще случи нещо, че поредният спасител, който идва в ЦСКА, ще оправи положението.“
Министърът посочи, че с обещания ЦСКА няма да се оправи, защото трябва да има икономически аргументи, коректност и добро желание.  Той беше категоричен, че след проведената в ММС по молба на премиера Борисов експертна среща между БФС и ЦСКА е уточнен алгоритъм за процедиране по казуса. Очаква се Правната комисия към БФС да се произнесе по внесената документация, удостоверяваща приемственост между старото дружество, преминало в несъстоятелност, и новото. Следващото условие, на което клубът трябва да отговори, за да продължи дейността си във „В“ група, е  внасяне на молба за членство във Футболния съюз и свикване на Изпълкома.
 „Виждате, че хората, които ръководят клуба - всички искат ЦСКА да си стъпи много бързо на краката, защото това е полезно за българския футбол“, завърши министърът.