Разгадаха кода на чудовищния атентат в Анкара, има заподозрян

Арт и Стил

12-10-2015, 10:40

Снимка:

recentworldnews.org

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Счита се, че е съвместно дело на ИДИЛ и кюрдски терористи, службите са знаели три дни напред

Разследващите най-смъртоносния атентат, ставал на територията на Турция, смятат, че той е съвместно дело на групировката "Ислямска държава" и кюрдските терористи от ПКК, предаде БГНЕС.

"Кодът" на атентата пък е "10-10-10". Разчитането на цифрите е като 10-ти октомври, 10 часа, вече има и заподозрян за случилото се в събота в Анкара.


След като в сайта на правителството в неделя вечерта излезе официалното съобщение за 97 убити, късно след полунощ срещу понеделник медии в Турция посочиха, че числото на мъртвите от митинга е достигнало 105 души, заедно с починалите от раните си в болниците.
Най-смъртоносният терористичен акт в историята на турската държава е планиран под кодовото название "10.10.10" - 10-о число на десетия месец, в 10 ч. Това е заключението на разследващите.


Първата експлозия обаче е закъсняла и е избухнала с 4 минути по-късно от заложеното в плана. В процеса на разследването прокуратурата и криминалистите се натъкват на нови факти и доказателства. Магистрати и криминалисти са убедени, че зловещият терористичен акт е съвместно дело на бойците от "Ислямска държава" и на кюрдските терористи от ПКК.


От 21 роднини на по-рано присъединили се турци към ИД са взети ДНК-проби, които ще бъдат анализирани и съпоставени с тези от останките на атентаторите-самоубийци. От единия е останало тялото от кръста надолу, а от другия - половината гръден кош, като телесните части са в Института по съдебна медицина в Анкара и се обследват.


Вследствие на взрива е невъзможно по телесните останки да бъде идентифицирана самоличността на самоубийците, поради което се налага извършването на ДНК анализите. Парчета месо от едното тяло са хвърчали и полепнали по близка до мястото на кошмара сграда, твърдят източници от прокуратурата и полицията. В деня след кървавия инцидент корпусите на гарата бяха основно измити, а прозорците - сменени.


Полицията е иззела всички записи от камерите за видео-наблюдение и е започнала обследването им, като ги подлага на система за разпознаване на лица. Сериозна следа води към изчезналия Емре Алагьоз - брат на извършителя на касапницата в края на юли т.г. в южния град Суруч - Шейх Абдурахман Алагьоз. Поради това ще бъдат взети ДНК-проби за анализи от семейството на братята, след което те ще се сравнят с пробите от телесните останки на атентаторите.


Турското разузнаване още преди три дни е разполагало с информация за възможен атентат по време на митинг и двама потенциални атентатори самоубийци са били издирвани в Анкара, съобщават междувременно турски медии, без да съобщават източник на информацията.


Новинарски сайтове съобщават, че на разузнаването била известна дори самоличността на атентаторите - един мъж и една жена, а снимките им били разпространени във всички полицейски участъци, пише уебкафе.бг. Цяла Анкара била вдигната на крак в последните два дни за залавянето на двамата потенциални камикадзета.


Продължава тридневният траур в Турция след кървавия атентат от събота. Две експлозии избухнаха на мирно шествие в столицата Анкара. Часове след тргедията хиляди протестиращи излязоха по улиците на Европа, за да осъдят извършителите на терористичния акт. В Истанбул около 10 000 души излязоха в центъра на града.