Великобритания поставя 4 условия за оставане в ЕС

Свят

12-10-2015, 07:20

Снимка:

sofiapress.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не иска да бъде включвана в "някаква европейска свръх държава"

Британското правителство разкри план от 4 точки, гарантирането на които ще определят дали Великобритания ще остане член на Европейския съюз, съобщи news.bg. Сред условията е искане страната да не бъде включена в състава на "някаква европейска свръх държава".

Настоява се също така националните парламенти да имат правомощия да блокират директиви на ЕС, с които не са съгласни.

В списъка са включени настоявания ЕС да утвърди, че еврото няма да е единствената официална валута на Съюза, за да могат държави като Великобритания да запазят националната си.

Лондон иска и гарантиране, че страните-членки на еврозоната няма да могат да доминират над останалите членки на ЕС.

Източнник от кабинета коментира, че сега "европейските ни партньори ще разберат колко сме сериозни и че ще трябва да се съобразяват с нас. Няма връщане назад".

Както е известно, премиерът Дейвид Камерън обяви, че ще проведе референдум за членство в ЕС до края на 2017 година, но той по-скоро държи на предоговаряне на самите условия.

Европейският съюз е твърде голям и твърде много се намесва и разпорежда. Великобритания ще се бори здраво за предоговаряне на отношенията с ЕС.

Това заяви по-рано тази седмица по време на ежегодната конференция на Консервативната партия в английския град Манчестър.

Много от британците обаче, както и членове на партията и кабинета на Камерън, ще гласуват за brexit, затова премиерът бе посъветван на бизнеса да не бави провеждането на допитването, за да не последват неприятни за него изненади в резултатите.

В коментар за "Гардиън", левият евродепутат Карълайн Лукас признава, че в момента ЕС има твърде много власт, но настоява, че Съюзът се нуждае от реформиране и правилното решение не е напускане. Тя обвинява именно десните правителства, каквото е британското в момента, за това, че гражданите нямат достатъчно власт, за сметка на бюрократите и банките.

Според нея, сътрудничеството с гръцката СИРИЗА и испанската Подемос по реформиране на ЕС ще доведе до институция с по-социална и екологична насоченост.