Най-малко 95 са жертвите на двойния самоубийствен атентат в Анкара

Свят

11-10-2015, 10:18

Снимка:

©ЕПА/БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Държавата е убиец, скандираха около 10 хиляди протестанти в Истанбул

Двойният самоубийствен атентат, извършен вчера сутринта в Анкара срещу мирна демонстрация, организирана от прокюрдската опозиция, е взел най-малко 95 жертви, предаде АФП, цинирана от БТА. Новите данни бяха съобщени на сайта на премиера Ахмет Давутоглу.


Това е атентатът с най-много жертви в историята на Турция. Ранените са 246, 48 от тях все още се намират в интензивни отделения


По-рано вчера анонимен източник от прокюрдската Демократична партия на народите съобщи, че жертвите са нараснали на 97.


В същото време около 10 000 души преминаха вчера по "Истиклял", един от най-големите булеварди на Истанбул, за да протестират срещу самоубийствените атентати в турската столица Анкара, отнели живота на десетки души.


Полицейското присъствие беше сериозно, но органите на реда не се намесиха, съобщи фоторепортер на АФП. Някои от демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Държавата е убиец” и "Знаем кои са убийците”, повтаряйки появилите се непосредствено след взривовете твърдения, че той е дело на турските власти. Правителството категорично отрече и каза, че той е извършен от терористични организации.


Протести имаше и в други турски градове, включително в Измир, Батман, Диарбекир, съобщи агенция Доган. В Диарбекир полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.