30 са загинали при бомбен атентат в Анкара

Свят

10-10-2015, 13:04

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Външно министерство проверява има ли български граждани сред жертвите и ранените

Две експлозии разтърсиха натоварено кръстовище в центъра на турската столица Анкара.30 души достигна броят на загинали при атентата, а на мястото има множество ранени хора, съобщава Хюриет.

Атаката се е случила малко преди граждански митинг с апел за мир и прекратяване на конфликта между държавата и бойците от кюрдската ПКК.

Бомбите са избухнали от двете страни на изхода на главната железопътна гара в града, където са се събирали привърженици на прокюрдската Демократична народна партия на Селяхатин Демирташ.

Атентатът се случва само 20 дни преди предсрочните парламентарни избори, които се наложиха след неколкомесечните неуспешни опити за съставяне на ново правителство в Турция.

Организаторите на демонстрацията са отменили събитието, като призовават всички участници от други градове да се приберат обратно.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу провежда спешна среща с вицепремиера Ялджън Акдоган, министъра на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу и вътрешния министър Селами Алтънок, шефовете на разузнаването и кмета на Анкара.

Полицията е опразнила местопрестъплението, за да не се допуснат повече жертви при евентуален трети взрив.

Министерството на външните работи проверява дали сред жертвите и ранените в експлозиите в Анкара има български граждани. Това заяви за Агенция „Фокус” говорителят на Министерството на външните работи Велислава Панова. „Министерството проверява, консулът също събира информация. Във връзка сме с всички местни власти, но все още очакваме информацията дали сред жертвите и ранените има български граждани”, уточни Панова. По думите й, конкретни данни ще има най-рано след час и половина.