МОСВ предупреждава, че ще продължи повишението на речните нива в страната

Общество

10-10-2015, 11:35

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес валежите ще се активизират

Ще продължи повишението на речните нива в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес валежите ще се активизират. Очакваните количества са 5-15 л/кв.м, на места в Западна България – до 20-30 л/кв.м. Валежите от дъжд ще продължат и в неделя. Очакват се нови количества: в Западна и Северна България те ще са 15-30 л/кв.м, на места до 40-50 л/кв.м, а в Горнотракийската низина 5-15 л/кв.м. В понеделник се очаква тенденцията е към отслабване и постепенно спиране на валежите към края на денонощието, но на места в Северна България и в източните райони все още ще има значителни количества – до около 30 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 8 до 8 ч. на 9 октомври) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали или са останали без съществено изменение. В по-голямата част от страната водните нивата са около праговете за средни води. Изключение правят реките Огоста, Искър, Провадийска, Места и Пиринска Бистрица, където в долните им течения водните нива са около праговете за високи води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните от НИМХ реки са:
Дунавски басейн: колебания на водните нива от + 11см до – 20 см
Черноморски басейн: изменения от + 1 см до - 10 см
Източнобеломорски басейн: изменения от + 26 см на до -6 см
Западнобеломорски басейн: Водните нива са се изменяли в границите на + 30 см до - 2 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес не се очакват съществени промени в нивата на реките. На 11 и 12 октомври в резултат на прогнозирани валежи, се очаква повишение на нивата на реките западно от река Огоста (Тимок, Тополовец, Витбол, Арчар, Лом), Огоста – в горното й течение, р. Искър, в горнотото течение на реките Осъм , Янтра , Русенски Лом и Добр уджанските реки .
Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 10, 11 и 12 октомври ще са около и над средната многогодишна стойност. Покачването на нивата в горните и средните течения ще продължи. По-значително ще се покачат водните нива на реките във водосборите: над яз. „Панчарево“, реките Банкенска, Лесновска, Блато, Искрецка. Утре ще се покачват нивата във водосборите на реките: Владайска, Лесновска, Батулийска,Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. Водните количества ще са под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества на 10, 11 и 12 октомври ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Днес не се очакват съществени изменения на водните нива. В резултат на прогнозирани валежи утре и в понеделник се очакват повишения на водните нива в горното и средното течение на реката. По-съществени повишения се очакват по притоците на Янтра Росица и Видима. Водните количества ще са под прага за внимание.
Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 10, 11, 12 и 13 октомври ще бъде около и над средно многогодишната стойност. През следващите 3-4 дни са възможни повишения в целия водосбор на реката, по-значителни ще бъдат на 12 и 13, като през първия ден ще са в горните части, а през втория и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Черноморски басейн – възможни са повишения на водните нива на реките Провадийска и Камчия и по южночерноморските реки.
Източнобеломорски басейн – вследствие на прогнозирани валежи днес и утре са възможни повишения на водните нива в поречията на Тунджа – в горното й течение, Марица – в горното й течение и в горното течение на Арда. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнози ра за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда прогнозира, че водното количество на р. Черна при Смолян се очаква да достигне жълтия праг на предупреждение вечерта на 11 октомври. Водното количество на р. Върбица при Златоград се очаква да достигне жълтия праг на предупреждение също вечерта в неделя.
Западнобеломорски басейн – речните нива във водосборите на реките Места и Струма днес ще се повишават. По-значителни ще бъдат п овишенията утре, главно в средното и долното течение на реките.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.