500 от бежанците в Гърция и Италия ще пристигнат у нас до Нова година

Общество

10-10-2015, 08:57

Снимка:

news.ibox.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Все още няма яснота как ще ги интегрираме

До края на годината България трябва да приеме 500 бежанци от Гърция и Италия съгласно приетия от Европейския съюз план за разселване на търсещите убежище в Европа. Това стана ясно от стенограмата на заседанието на правителството в сряда, на което вицепремиерът Румяна Бъчварова съобщи новината, пише в. "Сега".

Чужденците, които ще пристигнат следващите месеци, са част от общо 1549 бежанци, които ще дойдат у нас до края на 2016 г. От вчера започна изпълнението на плана на ЕС за преразпределяне на 160 хил. души от Гърция и Италия сред другите страни членки. 19 души от Еритрея отпътуваха от Рим за Швеция в рамките на първия трансфер, организиран в ЕС. И докато в скандинавската държава имат ясна идея какво да правят бежанците - там държавата организира курсове за работа, докато те изучават шведски, то в България все още се чудят.

"Предварителното решение за разпределение на 40 хиляди души ни ангажира с 500 лица, които трябва до края на годината да бъдат приети в България. Това налага да помислим и за мерките за тяхното интегриране", заяви Бъчварова по време на заседанието. На практика държавата няма идея какво да прави с хората, които вече са получили статут.

Ако се спазват европейските стандарти, всеки от бежанците трябва да получи индивидуален интеграционен план, който включва пакет от мерки - предоставяне на жилище, задължително изучаване на 6 месеца български език, часове по социална ориентация, записване на децата на училище и курсове по професионална ориентация, квалификация, преквалификация. Това е записано и в нова стратегия за интеграция на бежанци до 2020 г., която беше приета миналото лято, но остана само на хартия. Тя не е и финансово подплатена.

Вече няколко правителства се провалиха с интеграцията. Сегашните управляващи също не правят изключение. Въпреки че още през март тогавашният ресорен вицепремиер Меглена Кунева обяви, че вече е изготвен нов план и скоро към него ще има и подробни финансови разчети, до ден днешен те не са обявени. "Въпросът с финансовия разчет ни кара да сме предпазливи и да не го оповестяваме публично засега", коментира тогава Кунева.

Миналия месец председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков прогнозира, че планът за интеграция на бежанците за тази година ще бъде приет в началото на октомври. Въпреки че той трябваше да е само за 3 месеца, това все още не се случва.

19 еритрейци са първите разселени бежанци в ЕС

19 имигранти от Еритрея заминаха вчера от Италия за Швеция в рамките на първия трансфер, организиран в ЕС с цел преразпределяне на десетките хиляди бежанци, предадоха агенциите. Още стотина кандидати за убежище са готови да заминат през близките седмици за Германия, Холандия. Те са първите от 160 000 бежанци, които се очаква до две години да бъдат обхванати от безпрецедентната програма за преразпределение на пришълците в ЕС. Най-богатата германска провинция Бавария планира да въведе самостоятелни "спешни мерки", включително и връщането обратно на бежанци в Австрия, за да спре бежанската вълна, предупреди премиерът на провинцията Хорст Зеехофер пред в. "Билд".

Администрацията на американския президент Барак Обама прекратява програмата на Пентагона на стойност 500 млн. долара за обучение и екипиране на сирийски бунтовници, съобщи анонимен представител на администрацията, цитиран от в. "Ню йорк таймс". Той призна, че програмата не е успяла да създаде никакви сухопътни бойни части, способни да се противопоставят на "Ислямска държава" в Сирия. Същевременно руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха по телефона координирането на борбата с ИД за избягване на инциденти в сирийското въздушно пространство, където Русия и САЩ извършват отделни въздушни операции срещу джихадистите. Иранското министерство на отбраната заяви, че на територията на Иран не са паднали четири руски крилати ракети, използвани при военната кампания на Русия в Сирия, както заяви преди това шефа на Пентагона Аштън Картър. По-рано руското Министерство на отбраната също опроверга тези твърдения. Ирански военен съветник, генерал Хусейн Хамдани, е убит в Алепо, където ислямистите започнаха вчера своя офанзива, съобщи базираната в Ливан телевизия "Ал Маядин".