Измамниците с европари лъсват в интернет

Най-доброто от печата

10-10-2015, 07:55

Снимка:

cks.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Неправомерно получени средства от ЕС ще се събират приоритетно от НАП

Случаите на измами с пари от ЕС ще лъснат в интернет и всеки българин ще има достъп до тях. За целта ще бъде внедрен обществено достъпен модул „Нередности” в Информационната система за управление и наблюдение на еврофондовете (ИСУН). Това предвижда Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи интересите на ЕС във времето от 2014 до 2020 г.
През изтичащия програмен период подобен модул съществуваше в ИСУН, но той не бе публичен и само определени чиновници, работещи с еврофондовете, имаха достъп до него. Предвижда се още отделните ведомства да имат достъп до общи регистри за получени сигнали за нередности, а не с писма да се уведомяват помежду си.
Стратегията предвижда още да бъде създадена организация в НАП за приоритетно събиране на дължимите средства по програми, съфинансирани от ЕС, когато са получени неправомерно. А също и провеждане на съвместни контролни действия от НАП и Агенция „Митници” спрямо рискови за двете институции браншове и лица, регистрирани по ДДС и закона за акцизите. Ще бъде внедрена и система за обмен на информация, с която ще се улесни ефективността на проверките, извършвани от митническите органи.
В стратегията са посочени и някои препоръки на ЕС към България. Там пише, че ”вниманието на властите трябва да бъде насочено към Европейския фонд за гарантиране на земеделието във връзка с по-ниския процент разкрити измами в сравнение с предприсъединителните и структурните фондове”. От статистика към стратегията става ясно, че в периода 2007-2013 г. по земеделския и рибарския фонд са докладвани 7414 нередности на национално ниво. От тях до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ са изпратени 314 случая, или 4% от общия брой. За същото време по структурните и кохезионните фондове сигналите са 1190, като от тях до ОЛАФ са изпратени 257.
В бъдеще докладването в ОЛАФ ще се извършва само по електронен път, предвижда стратегията