Щатска бойна техника и 200 пехотинци идват у нас до дни

Политика

09-10-2015, 18:10

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Съвместното учение ще се проведе в рамките на месец на полигона "Ново село"

Близо 200 души личен състав от Сухопътната войска на Силите на САЩ, 10 танка, 20 бойни машини на пехотата и три 155-мм артилерийски системи ще бъдат базирани на учебния полигон "Ново село", съобщиха от Министерството на отбраната. Транспортирането на оборудването и състава на участващите части започва още през следващите дни, като се очаква те да пристигнат в България в периода 15-17 октомври. От българска страна ще се включи военно формирование от Сухопътните войски в състав до батальон.


Учението ще се проведе от 20 октомври до 15 декември и ще протече на три етапа – SABER FORWARD 16-1, PEACE SENTINEL 16 и SABER FORWARD 16-2.
Част от техниката, която участва в българо-американските подготовки на "Ново село", в края на тази година ще остане на територията на съвместното съоръжение, за да бъде сервизирана и да се включи в започващите още в началото на 2016 г. съвместни учения и подготовки.


Целта на всички предварително планирани учения с участието на военнослужещи и техника от българските и съюзнически въоръжени сили е да се поддържа Българската армия в добра бойна готовност. В резултат на провеждането им се постига по-висока съвместимост със съюзниците от НАТО и партньорите. За всички учения е направена предварителна координация и са изпратени уведомления до съседните страни, каквато е международната практика.