Георги Костадинов дарява златния си олимпийски медал на националния музей на спорта

Връчването ще стане в понеделник 12 октомври на стадион "Васил Левски"

Големият спортист, първият български боксьор,  олимпийски шампион - Георги Костадинов, e решил  да подари златния си медал на Националния музей на спорта. Официалното  връчване ще стане в понеделник 12 октомври на стадион „Васил Левски” .

„Искам младите, децата  да виждат  това високо отличие,  да се вдъхновяват и спортуват.  Да станат за малко от масите с компютрите.  Питат ме дали не ми е мъчно за тази толкова ценна за мен реликва. Предпочитам да е в музея, отколкото забравена, захвърлена  или, недай си, Боже, продадена за дребни пари. Давам  медала си  от сърце”, заяви легендата в родния бокс.
 
Георги Костадинов е роден на 3 март 1950 година.  Спечелва олимпийската титла в категория 51 килограма през 1972 година в Мюнхен. На финала с тежка травма на двете си ръце побеждава угандиеца Рвабого. Три години по-късно се отказва от активна състезателна дейност. Става учител по физическо възпитание и треньор. Четири пъти е носител на „Купа „Странджа”. Един от малкото боксьори, на когото не е чупен носът. Почетен гражданин на Бургас. Носител на орден „Стара планина”.