Засилва се контролът за внос на биопродукти

Политика

09-10-2015, 12:45

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Депутатите приеха единодушно промени в три законопроекта

С пълно единодушие народните представители гласуваха на първо четене промените в три законопроекта, внесени от правителството - единият е свързан с регистър Булстат, другият е за взаимно признаване на мерки за процесуална принуда на територията на Европейския съюз, и промените в закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Евросъюза.


С промените в закона за регистър Булстат се въвеждат мерки за намаляване таксите за гражданите и бизнеса чрез изграждане на цялостна електронизация на регистър Булстат. Измененията целят осигуряване на единна, публично достъпна и безплатна база данни. С това отпадат изискванията за издаване на идентификационни карти на регистрираните лица. Измененията предвиждат органите на държавата, на местната власт и банките да са задължени служебно да проверяват вписаните обстоятелства за конкретно лице и да не се изискват писмени справки или удостоверения.


Законопроектът за признаване, изпълнение и изпращане на актове за налагане на мерки за процесуална принуда, различни от мерките, изискващи задържане, предвиждат акт за налагане на мерки за процесуална принуда, постановен в друга страна членка на Европейския съюз, да се признава и изпълнява в България, ако се отнася за деяние, което е престъпление и по българското законодателство. Принципът за двойна наказуемост не се изисква за тероризъм, участие в организирана престъпна група, трафик на хора.


С измененията, приети на първо четене в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, се засилва контролът за вноса на биопродуктите. Официалният контрол при внос на биологични храни и продукти ще се осъществява от българската Агенция по безопасност на храните, а при внос на биологично вино ще се изисква становище на Изпълнителната агенция по лозята и виното.


Промени се предвиждат и в сектор "Мляко", като се прекратява действието на квотната система за кравето мляко, като се въвежда нов регистър на първите изкупвачи, а вече одобрените ще се впишат служебно в регистъра. В него ще се отчитат и изкупените количества мляко.