Прибират книжките на подсъдни за убийство на пътя

Най-доброто от печата

09-10-2015, 07:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ, АБВ, РБ и ПФ са внесли пакет от поправки в НК, НПК и Закона за движение по пътищата

Да се отнемат шофьорските книжки на джигити, които са обвиняеми за причинена смърт или тежка телесна повреда на пътя. Това предлагат четирите парламентарни групи зад кабинета – ГЕРБ, АБВ, РБ и ПФ, които са внесли пакет от поправки в НК, НПК и Закона за движение по пътищата с поисканите от премиера Бойко Борисов мерки срещу престъпниците по пътищата. „Към настоящия момент точно за тежките пътнотранспортни произшествия липсва правна възможност за лишаване от правоуправление на водача, докато тече делото срещу него“, се посочва в мотивите на поправките. Един от най-показателните случаи бе с Георги Сапунджиев, който, докато беше подсъден за прегазването на 4-годишния Паоло на пешеходна зона в Стара Загора, необезпокоявано си яхваше джипа. Затова с поправките депутатите разписват възможност прокурорът да постанови отнемане на книжката при такива случаи.
В промените е разписана и поисканата от Борисов и представена преди дни от МВР мярка срещу джигитите, които карат с бясна скорост по пътищата. Предвижда се затвор до 3 години за всеки шофьор, който натисне газта до над 60 км/ч над ограничението.
В поправките са заложени и обявените вече мерки срещу дрифтаджите – да се съдят като хулиганите и да ги грози затвор до 3 години. Ако пък започнат да се разправят с полицаите или да буйстват, ще бъдат заплашени да лежат на топло до 5 години.
Промените предвиждат още до 1 година затвор и глоба между 500 лв. и 1000 лв. за всеки, който подкара возило с фалшива табела с регистрационни номера.
С поправките в Закона за движение по пътища пък се въвежда категорията млад водач – хората, които са взели книжка през последните 2 години, за които точките в талона ще са с 1/3 по-малко.
Предлага се и опростяване на процедурата по налагане на наказанията чрез съставяне на фиш за всички нарушения на пътя, установени от контролен орган и за които не се предвижда лишаване от свобода. По този начин се избягва многократното търсене на джигита за връчване на наказателното постановление и се съкращава срокът за налагане на наказанието, тъй като фишът се издава на момента в негово присъствие.
В поправките са заложени и всички представени преди дни мерки от МВР срещу шофьорите, употребили алкохол и затягане на глобите за превишена скорост. Разписано е и свалянето на номера като мярка срещу гонките, като наказанието ще отнася всеки превишил ограничението в населените места с над 50 км. в час.