Министърът на енергетиката: Фалит на НЕК е невъзможен

Портфейл

09-10-2015, 06:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тя е буфер в електроенергийната система

НЕК обира всички загуби в енергетиката и не може да бъде фалирана, както предлага бизнесът. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в интервю за БНР. "Не е възможен фалит на НЕК, защото тя е буфер в електроенергийната система на страната, който обира всички загуби.
Тя е страна по дългосрочни договори за изкупуване на енергия. Тези ангажименти при фалит на НЕК трябва да се прехвърлят в друго дружество и ще останат, независимо как се казва то. Така че фалит на НЕК е неоснователна и неприемлива за нас мярка", каза министърът.
Преди ден работодателските организации представиха проект на пътна карта за реформи в енергетиката. Сред предложенията беше фалит на НЕК, закриване на компанията майка БЕХ, изкупуване на кредитите на зелените централи от Българска банка за развитие и продажба на държавния дял в американските централи.
Петкова обяви, че до момента не е одобрено нито едно от предложенията на бизнеса, както и че държавата не е съгласна да си продава дела в една от двете американски централи, в която все още има акции.
„Тези предложения са неосъществими и част от тях са в нарушение на законите“, коментира пред „Труд“ председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. По думите му пътната карта не може да бъде приета във вида, в който се предлага.