НАТО удвоява Силите за отговор на Алианса

Свят

08-10-2015, 16:45

Снимка:

meniru.blogspot.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Включват се нови формирования от общо 40 хиляди души

Министрите от НАТО дадоха зелена светлина за удвояване на броя на Силите за отговор на Алианса с нови формирования от общо 40 хиляди души. Генералният секретар Йенс Столтенберг обяви в рамките на срещата в Брюксел, че съвместните Сили с висока степен на готовност вече са способни да бъдат изпратени на юг и на изток в рамките на 48 часа, предаде БНР.


"Вече установихме шест интеграционни подразделения за координация. Тези малки командни центрове в Естония, Латвия, Полша, България и Румъния ще позволят на нашите сили да се разгръщат бързо където е необходимо", обяви Генералният секретар на пакта.


Столтенберг потвърди, че Русия изпробва най-модерните си оръжия в Сирия, но засега НАТО няма да изпраща сухопътни войски в помощ на Турция.


"Разбира се, че сме загрижени за риска от недоразумения между руските самолети и силите на водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ. Затова приветствах съобщеното от американския секретар по отбраната Картър, че те вече са в технически контакт с руснаците, за да се гарантира сигурността на самолетите и нашите пилоти във въздушното пространство на Сирия", каза той.


На срещата Великобритания е обявила, че ще изпрати военни сили в подкрепа на Полша и Балтийските републики в отговор на руската военна агресия срещу Украйна.