Атина към ЕС: Изпратете екипи в първите горещи точки, вълната е в пик

Свят

08-10-2015, 14:42

Снимка:

dnevnik.ba

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Въпреки лошото време бежанският приток към Лесбос не намалява

Да се изпратят екипи в първите горещи точки, където се събират бежанците и там да се определя кой има право на бежански статут. Това предлага гръцкото правителство на Европейския съюз, предава кореспондентката на БНР в Гърция.


Зам.-министърът по миграцията Янис Музалас заявил в парламента, че проблемът с бежанската вълна към гръцките острови в момента е в своя пик. Той очаква периоди, когато притокът ще намалее, но след това отново ще има натиск към Гърция. Министърът отбеляза, че от страната се изисква да упражнява контрол и бежанците бързо да бъдат изтеглени от островите.


Гърция очаква разпределението по квоти на мигрантите, за да освободи островите от силната бежанска вълна. Въпреки лошото време притокът към Лесбос не намалява. То обаче прави пътуването до гръцките острови още по-рисковано, съобщават от бреговата охрана. 45 000 мигранти са транспортирани от Лесбос към Атина за 12 дни.


На над 1000 бежанци на границата с Македония е оказана медицинска помощ в рамките на едно денонощие. От Червения кръст обявиха, че там вече има три напълно оборудвани медицински центъра. Гръцки и холандски медици съвместно обслужват бежанците.


Те се насочват основно към границата с Македония, за да се придвижат до Централна Европа, според гръцките медии.

Разпределението по квоти на мигрантите, съгласно решението на Еврокомисията, се очаква да започне утре.